Zeci de artefacte recuperate de poliţiştii hunedoreni. Piesele au fost sustrase din situl "Sarmizegetusa Regia"

Zeci de artefacte recuperate de poliţiştii hunedoreni. Piesele au fost sustrase din din situl "Sarmizegetusa Regia"

Zeci de artefacte sustrase din situl arheologic "Sarmizegetusa Regia", au fost recuperate de poliţiştii hunedoreni pe 22 aprilie. Potrivit unui comunicat oficial de-al Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, piesele furate din situl arheologic, devenit monument înscris pe lista UNESCO, au fost identificate la sediul unei firme din Orăştie, judeţul Hunedoara, de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Alba. Se pare că artefactele au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor, după ce au fost sustrase din vechea aşezare din Munţii Orăştiei.

În decursul zilei de joi, un bărbat de 54 de ani din Orăştie, cercetat pentru "nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri", a fost reţinut de poliţiştii hunedoreni. Potrivit anunţului, după ce oamenii legii au efectuat un control asupra autoturismului acestuia, precum şi o percheziţie la sediul firmei acestuia din localitate, au identificat 44 de artefacte de dacice aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional: 12 topoare cu braţe în cruce, 23 de săpăligi de formă trapezoidală cu gaură de înmănuşare, 3 tesle de diferite dimensiuni, 2 ciocane masive de formă paralelipipedică, o coasă fragmentară, un capăt de unealtă agricolă cu gaură de înmănuşare, o secure cu semn de poanson, o dăltiţă îngustă de formă dreptunghiulară.

Artefactele au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

 

 

Versiune mobil | completa