Victor Ponta a părăsit şedinţa CSAT. Preşedinţia nu spune nimic despre plecarea sa - VIDEO

de Marius Fratila - Mediafax

 

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a încheiat, durând două ore şi jumătate, iar preşedintele Traian Băsescu nu va face joi declaraţii pe această temă. Administraţia Prezidenţială a precizat în comunicatul dat publicităţii la finalul şedinţei CSAT de joi că premierul Victor Ponta a fost prezent la reuniune, însă nu face nicio referire la faptul că acesta a părăsit Palatul Cotroceni înainte de final.

"La şedinţă au participat prim-ministrul Guvernului României, Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu; ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa; ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu; ministrul Justiţiei, Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Bogdan Oprea. La şedinţă au mai participat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu-Ioan Silaghi şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu", se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta a plecat, miercuri, de la şedinţa CSAT, după 30-40 de minute de la debut, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Conform surselor citate, şedinţa CSAT a continuat.

Jurnaliştii aflaţi la Palatul Cotroceni nu au putut să îl întrebe pe premier de ce a plecat de la şedinţă, deoarece ziariştii nu au acces decât la Centrul de presă.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, Administraţia prezidenţială nu a făcut niciun comentariu în legătură cu plecarea premierului de la şedinţa CSAT.

După plecarea premierului, şedinţa CSAT a continuat.

Preşedinţia a difuzat imagini de la şedinţa CSAT în care apare şi premierul Ponta

Preşedinţia a transmis presei imaginile video filmate pe parcursul şedinţei CSAT de joi, în acestea apărând şi premierul Victor Ponta, alături de ceilalţi membri ai Consiliului.

În prima parte a imaginilor se pot observa toţi membrii CSAT aşezaţi la masa reuniunii, fiind gol numai scaunul premierului Victor Ponta, vicepreşedintele CSAT. Acesta a sosit la Palatul Cotroceni după ora 11.05, iar şedinţa a început la câteva minute după venirea acestuia, deşi era programată să înceapă de la ora 11.00. În secvenţe ulterioare se poate observa că şi premierul Victor Ponta a participat la şedinţă.

Celelalte persoane prezente la reuniune sunt preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şeful SRI, George Maior, şeful Statului Major General, gen. Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea.

Jurnaliştii aflaţi la Palatul Cotroceni nu au putut să îl întrebe pe premier de ce a plecat de la şedinţă, deoarece ziariştii nu au acces decât la Centrul de presă.

De asemenea, deşi de obicei imediat după începerea şedinţelor CSAT jurnaliştilor prezenţi la Cotroceni le erau remise cadrele video înregistrate de cameramanul oficial, în care puteau fi văzuţi participanţii la şedinţă, joi nu s-a întâmplat acest lucru.

Conform art. 6 alin. 3 din Legea CSAT, "Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens".

Potrivit ordinii de zi anunţate miercuri de Preşedinţie, primul punct era "strategia pentru refacerea credibilităţii României".

Premierul Victor Ponta a sosit la Cotroceni la ora 11.05, pentru a participa la şedinţa CSAT. Aceasta a început în jurul orei 11.15.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi mai erau următoarele puncte:

  • starea Armatei României

  • demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene

  • evaluările privind ameninţările la adresa securităţii naţionale

  • procedurile pentru aplicarea prevederilor Art. 46, Alin. (9), din Legea Concurenţei nr. 21/1996 cu modificările şi completările ulterioare

  • proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru implementarea acesteia

Vulnerabilităţile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria) reprezintă ultima temă anunţată de Preşedinţie, care preciza însă că "în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională".

Preşedintele României are şi funcţia de preşedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca şedinţe ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepreşedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor, directorii SIE şi SRI, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat duminică, la B1 TV, că achiziţia avioanelor multirol F-16 din Portugalia se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respectă directivele UE.

În 30 iulie, după referendumul de demitere a preşedintelui, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, marţi, că şedinţa CSAT programată pentru joi, prima după revenirea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, va fi un test important pentru coabitare şi că nu este exclusă participarea premierului Victor Ponta.

 
Tag-uri:
ponta
,csat
,şedinţă

 

Versiune mobil | completa