Un medicament împotriva hepatitei C urmează să fie testat în curând

Un medicament împotriva hepatitei C urmează să fie testat în curând Foto: Adrian Stoicoviciu

În urma descoperirii a două enzime care au un rol extrem de important în apariţia hepatitei C, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Strasbourg, Franţa, lucrează la un medicament împotriva virusului acestei boli. Potrivit specialiştilor, tratamentul antiviral urmează să fie testat în curând, informează site-ul Maxisciences.com.

În cadrul unei colaborări internaţionale, echipa de cercetători francezi, coordonată de Thomas Baumer, a identificat două noi elemente care facilitează pătrunderea virusului hepatitei C în celulele hepatice. Astfel, au fost identificate două enzime care au un rol clar în acest proces. Cercetătorii din Strasbourg s-au asociat cu echipe din Germania, SUA şi Marea Britanie pentru a efectua studii asupra celulelor hepatice numite hepatocite. Aceste celule produc enzime "kinaze", iar, dintre cele 58 identificate în cadrul acestei cercetări, două sunt implicate în apariţia hepatitei C în ficatul omului.

Cercetătorii afirmă că prin blocarea uneia din aceste două enzime se poate limita intrarea virusului în ficat şi se poate chiar reduce infecţia.

Această descoperire ar putea facilita punerea la punct a noi tipuri de medicamente care să aibă capacitatea de a limita intrarea virusului în ficat şi de a reduce riscul de infecţie, afirmă specialiştii.

La nivel global, hepatita C, boala care adesea evoluează spre cancer sau ciroză hepatică, afectează aproximativ 170 de milioane de persoane.

 

 

Versiune mobil | completa