Un jandarm montan hunedorean a escaladat vârful Mont Blanc din Munţii Alpi

de Adina Oşan, Nicoleta Medrea

Foto: Facebook//Cristi Cernaianu

Plutonierul Cristian Cernăianu de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Hunedoara a escaladat vârful Mont Blanc din Munţii Alpi, condiţiile climaterice fiind dificile, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de instituţie.

"Jandarmul hunedorean a început ascensiunea în 26 iulie şi a reuşit să atingă cota cea mai înaltă a vârfului Mont Blanc, în 27 iulie, la ora 10.00. Jandarmul hunedorean a precizat că traseul parcurs a fost unul dificil, care i-a pus la încercare toate calităţile, fizice şi psihice. De asemenea, vremea i-a fost potrivnică, jandarmul trebuind să înfrunte vântul puternic şi temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius", se arată în comunicatul IJJ Hunedoara.

Potrivit sursei citate jandarmul montan a început prima parte a ascensiunii singur, însă pe drum a întâlnit un grup de patru turişti, trei români şi un francez, care voiau să ajungă tot pe vârful Mont Blanc. În final, pe vârful Mont Blanc au ajuns plutonierul Cristian Cernăianu şi doi din cei patru membri ai grupului, ceilalţi doi renunţând.

"Durata acţiunii jandarmului de cucerire a vârfului Mont Blanc a fost de 26 de ore, din care cinci ore au fost destinate odihnei. După ascensiunea dificilă, coborârea a durat alte şase ore", se mai arată în comunicat.

Plutonierul Cristian Cernăianu are 34 ani şi a intrat în rândurile jandarmilor hunedoreni în anul 2003. Încă de la începutul carierei şi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor montane ale IJJ Hunedoara. A participat la numeroase acţiuni de salvare, fiind unul dintre cei mai experimentaţi jandarmi montani. În prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Postului de Jandarmi Montan Parâng.

Mont Blanc este cel mai înalt vârf din Alpi şi din Europa Vest, situat pe graniţa dintre Franţa şi Italia. Înălţimea lui este de 4.810 m.

 

 

Versiune mobil | completa