"ŢIGANUL"- Cum a reuşit o ANIMAŢIE 3D făcută în Moldova să atragă ATENŢIA GIGANTULUI DISNEY

"ŢIGANUL"- Cum a reuşit o ANIMAŢIE 3D făcută în Moldova să atragă ATENŢIA GIGANTULUI DISNEY

Trei scurtmetraje haioase realizate de Studioul Simpals reprezintă punctul de pornire al primului film de animaţie 3D produs în Moldova: "Ţiganul". Povestea lui Gojo, ţiganul vesel şi norocos, a înţeleptului bunic Baro şi a Morţii, plictisită să mai fluture din coasă i-a impresionat pe cei de la Pixar Disney care s-au arătat interesaţi să investească în producţia moldovenească, relatează portalul cinemapro.ro, producţie care ar trebui să fie gata în 2014.

Când animaţia celor de la Simplas va fi gata, moldovenii sunt aşteptaţi în SUA pentru a continua discuţiile începute în 2008 cu reprezentanţii celebrelor studiouri Pixar-Disney. "Vom reveni la discuţii după ce va fi gata filmul "Ţiganul". Şi lor le-a fost interesant să afle că undeva, în Moldova, sunt oameni care fac animaţie" au dezvaluit moldovenii pentru cinemapro.ro.

Într-un interviu acordat portalului, Roman Ştirbu, project managerul celor de la Simplas, vorbeşte despre cum au început să lucreze desenatorii de peste Prut la prima lor animaţie 3D, în urmă cu doi ani, dar şi despre producător - o comapnie rusă dispusă să investească 5 milioane de euro în "Ţigan".

Cum prinde viaţă un personaj de animaţie 3D

Ştirbu povesteşte şi cum se naşte un personaj animat. Întâi, ideea este transpusă pe hârtie, iar apoi se face o schiţă care să ilustreze cum ar trebui să arate personajul. "Ideea si caracterele personajelor s-au născut repede, dar aspectul exterior a fost schimbat de nenumărate ori şi nu excludem ca, pe parcurs, să apară şi alte schimbări", au povestit creatorii pentru procinema.ro. Ei spun că trebuie realizate nenumărate schiţe. Întâi, în alb-negru, se conturează vederea din faţă, din spate, laterală, în trei pătrimi. Apoi se trece la culoare, iar când vine vorba de animarea 3D se face "modeling-ul în poza - T, adică se crează modelul personajului cu mâinile şi picioarele amplasate în părţi. În acest T se configurează sistemul de gestiune: oasele, controlerele si alte elemente. Paralel se lucrează cu textele şi materialele pentru personaj", au explicat ei.

Întrebat de ce studiourile au ales să realizeze facă un scurt-metraj despre ţigani, Roman Ştirbu explică - "Ne place specificul şi spiritul acestui popor, dragostea faţă de libertate şi voinţa puternică. Au ceva natural şi etnic, care nu mai există în lumea modernă".

Cum stau Moartea şi Ţiganul la un pahar de vin pe muzica trupei Zdob si Zdub

Coloana sonoră a celor trei scurt-metraje 3D lansate de Studioul Simpals a fost realizată de trupa Zdob şi Zdub. "N-a fost necesar să-i convingem. Tema desenului animat s-a dovedit a fi pe placul băieţilor, de aceea au colaborat cu noi cu mare placere", poveşte project managerul.

El aminteşte şi cum s-a născut compania, dar şi cum s-a dezvoltat. În urmă cu 10 ani, cei câţiva angajaţi ai studioului moldovenesc încăpeau într-o garsonieră. În timp "numărul de colaboratori şi nivelul profesional a crecut atât de mult, încât piaţa moldovenească nu ne poate oferi posibilitatea să ne realizăm la un nivel mondial". Aşa s-a născut provocarea scurt-metrajului "Ţigan". Acesta a fost urmat de alte două părţi care aveau să fie punctual de plecare al primului film de animaţie 3D din Moldova.

Dacă bugetului unui scurt-metraj se învârte în jur sumei de 50-100 de mii de euro, pentru un film în toată regula, molodovenii au estimat că vor avea nevoie de cinci milioane de euro. STV, o companie rusă de producţie s-a angajat să investească în proiect, iar regizorul filmului aflat în stadiu de concepţie al scenariului este Serghei Selianov.

Citiţi interviul complet pe portalul procinema.ro.

 

 

Versiune mobil | completa