Statele Unite şi Marea Britanie au lansat primele rachete Tomahawk în Libia

Statele Unite şi Marea Britanie au lansat primele rachete Tomahawk în Libia

Forţele aeriene britanice au lansat rachete Stormshadow de la bordul mai multor avioane Tornado GR4 care au decolat de la baza Marham, parcurgând peste 4.800 de kilometri pentru a participa la operaţiunile de sâmbătă ale coaliţiei din Libia, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

"Am transmis clar că, dacă (liderul libian, Muammar) Kadhafi nu respectă Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, aceasta va fi aplicată prin acţiuni militare. Forţele noastre armate au participat la un atac al coaliţiei internaţionale împotriva unor obiective militare esenţiale", a afirmat secretarul Apărării, Liam Fox. "Avioanele au zburat 3.000 de mile (4,828 kilometri), de la baza aeriană Marham şi înapoi", a precizat el, adăugând că operaţiunea a reprezentat misiunea cu cea mai lungă rază de acţiune efectuată de la conflictul din insulele Falklands.

"HMS Westminster se află în largul Libiei, iar HMS Cumberland se află în regiune, fiind pregătit să susţină operaţiunile. Şi avioane Typhoon sunt pregătite să ofere sprijin", a afirmat Fox. Conform BBC, avioanele Tornado GR4 au fost susţinute în cursul misiunii de aparate de alimentare în aer şi avioane de supraveghere. Citeşte mai multe pe www.gandul.info.

 

 

Versiune mobil | completa