Şeful Direcţiei de Informaţii Alba şi subcomisarul BCCO reţinuţi de DIICOT, puşi în libertate

Şeful Direcţiei de Informaţii Alba şi subcomisarul BCCO reţinuţi de DIICOT, puşi în libertate. Foto: Mediafax Foto // Adi Piclisan

Şeful Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la BCCO Alba Iulia, reţinuţi sub acuzaţia că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE, au fost puşi în libertate după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerea de arestare făcută de procurorii DIICOT.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că instanţa a respins, în noaptea de luni spre marţi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile făcută de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara pe numele lui Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, şi a decis punerea lor în libertate de îndată.

"Curtea de Apel Alba Iulia a dispus cu privire la aceştia măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile şi a atras atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin se va institui faţă de aceştia măsura arestării preventive", a spus Muntean.

El a precizat că decizia nu este definitivă şi că poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, iar competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit sursei citate, tot în cadrul aceluiaşi dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în noaptea de luni spre marţi, arestare preventivă pentru 29 de zile a unui alt inculpat pentru care iniţial Tribunalul Hunedoara dispusese în 17 aprilie măsura de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile însoţită de respectarea mai multor obligaţii, printre care şi aceea de a nu comunica direct sau indirect cu ceilalţi inculpaţi sau martori audiaţi în această cauză. Acesta nu a respectat interdicţia stabilită de instanţa de judecată de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi în dosarul grupării infracţionale organizate specializată în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, aflaţi în stare de arest preventiv.

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au fost puşi în libertate la finalul şedinţei de judecată şi au părăsit împreună cu avocaţii lor sediul Curţii de Apel Alba Iulia.

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau, de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost reţinuţi, luni, de procurorii DIICOT, pentru că ar fi sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE, valoarea prejudiciului fiind de 4,5 milioane de euro.

Ioan Tarnu ar fi primit daruri de la soţia unui acuzat în cazul furtului de utilaje, dând asigurări că poate determina poliţiştii să facă investigaţii favorabile inculpatului.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane, cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

În cursul investigaţiilor privind faptele celor 24 de hoţi a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.

Potrivit DIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu - în prezent arestat -, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Subcomisarul Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.

La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Mai mult decât atât, Liviu Schiau a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

Ofiţerul SRI Ioan Tarnu, reţinut luni de DIICOT, este suspendat din funcţia deţinută şi va sta la dispoziţia organelor de anchetă până la clarificarea situaţiei, a precizat pentru MEDIAFAX şeful Biroului de presă al SRI, Sorin Sava.

"SRI a cooperat şi a sprijinit în permanenţă investigaţia organelor de aplicare a legii, prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara şi structura centrală de protecţie internă", a spus Sorin Sava, referindu-se la reţinerea ofiţerului Ioan Tarnu.

Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa