Şeful CJ Hunedoara: Probabil că dacă eu eram socrul lui Ponta situaţia era alta cu sediul Finanţelor

de Adina Oşan, Nicoleta Medrea

Foto: Mediafax (Remus Suciu)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, care deţine şi funcţia de preşedinte al PNL Hunedoara, s-a arătat nemulţumit, vineri, într-o conferinţă de presă, de modul în care se desfăşoară procesul de descentralizare şi de stabilire a sediilor instituţiilor publice de interes regional. Acesta a adăugat că regionalizarea ar trebui să ofere oportunităţi de dezvoltare şi judeţelor mai sărace, cum este cazul Hunedoarei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă ne vor da şansa unei dezvoltări economice armonioase, atunci voi fi pentru regionalizare, altfel, nu. Aşa cum s-a pornit, nu cred că se va produce o dezvoltare armonioasă pe orizontală", a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

Acesta s-a referit la tensiunile create de discuţiile legate de sediul Direcţiei Regionale de Finanţe, pentru care autorităţile din judeţul Hunedoara au militat să fie la Deva. Guvernul a stabilit ca această instituţie să aibă sediul la Timişoara, iar la Deva să fie înfiinţată Direcţia Regională Antifraudă.

Preşedintele CJ Hunedoara consideră că decizia a fost luată în urma protestelor angajaţilor din Finanţele Publice Timiş şi a activităţii de lobby a senatorului de Timiş Ilie Sârbu.

"Probabil că dacă eu eram socrul domnului Ponta situaţia era alta. Nu-i condamn pe colegii din Timiş, pentru că fiecare se bate pentru zona lui. Sunt convins că domnul Ilie Sârbu nu putea sta cu mâinile în sân, pentru că el este parlamentar de Timiş. Cred că a uzat de toate metodele de convingere", a adăugat Moloţ.

Acesta a mai spus că demersurile făcute de autorităţile hunedorene pentru stabilirea unor sedii ale instituţiilor publice regionale la Deva sunt justificate, deoarece o asemenea iniţiativă ar duce la crearea unor noi locuri de muncă.

"Am făcut demersuri pentru ca Deva să fie sediul Direcţiei Regionale de Finanţe, nu pentru a avea directori, ci pentru că această instituţie ar fi putut crea noi locuri de muncă. Pe noi ne interesează crearea unor noi locuri de muncă şi nu permitem să pierdem niciunul", a arătat preşedintele CJ Hunedoara.

Moloţ consideră că sediile viitoarelor direcţii regionale din Regiunea Vest ar trebui distribuite şi spre judeţele Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara, fără ca cele deja înfiinţate să fie mutate din Timişoara.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, cele opt sedii ale direcţiilor financiare regionale, precum şi sediile regionale a Direcţiei Antifraudă a ANAF, a anunţat premierul Victor Ponta, care a arătat că sediile regionale ANAF au fost stabilite în funcţie de cel mai mare număr de contribuabili.

Decizia a fost adoptată de Guvern printr-o hotărâre de reorganizare a ANAF.î

Ponta a arătat că sedii ale administraţiei financiare regionale vor fi înfiinţate la Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Un alt astfel de sediu va fi înfiinţat la Galaţi, a completat ulterior Guvernul printr-un comunicat.

Ponta a mai afirmat că direcţiile antifraudă au fost stabilite pentru acele oraşe care au activităţi specifice frontierelor, precum Constanţa, Suceava sau Oradea.

Alte astfel de sedii vor fi deschise la Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Sibiu şi Bucureşti, a completat Guvernul, prezicând că sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor.

Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au declanşat, luni dimineaţă, un protest spontan, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de intenţia mutării Finanţelor la Deva, în urma regionalizării. Marţi, ei au continuat protestul, ghişeele fiind închise pentru public, însă miercuri acestea au fost redeschise, angajaţii purtând totuşi banderole albe pe braţe, în semn de protest.

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vicepremierul Daniel Chiţoiu i-a comunicat telefonic că sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pentru Regiunea Vest va fi la Timişoara.

 

 

Versiune mobil | completa