România trimite 207 militari în conflictul din Libia. Fregata "Ferdinand" pleacă într-o lună

România trimite 207 militari în conflictul din Libia. Fregata "Ferdinand" pleacă într-o lună

România va participa la misiunea NATO din Libia trimiţând fregata "Regele Ferdinand" în Marea Mediterană pentru a supraveghea respectarea embargoului impus regimului de la Tripoli, a anunţat, marţi seara, preşedintele Traian Băsescu, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Preşedintele a precizat că, în total, la operaţiune vor participa 207 ofiţeri şi subofiţeri ai forţelor navale, dintre care şi doi ofiţeri de Stat Major. Conform lui Băsescu, fragata va patrula în Marea Mediterană şi va avea grijă ca Libia să nu primească armament. "Va avea misiunea de a bloca orice navă suspectă că ar transporta armament către Libia. O navă militară poate face uşor acest lucru faţă de o navă comercială: o somează şi, dacă nu, trage", a explicat Băsescu.

Implicarea militară a României va costa 4,5 milioane de euro, urmând ca banii să fie alocaţi de către guvern la următoarea şedinţă, astfel încât fragata să fie gata de plecare în 30 de zile.


Preşedintele i-a certat şi pe analiştii care acuză coaliţia Franţa - SUA - Marea Britanie că a început războiul împotriva Libiei pentru a-i controla petrolul: "Am observat că foarte mulţi analişti, politicieni şi destui alţi oameni care apar la televizor pun acţiunea coaliţiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei şi atracţia pentru această resursă. Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi a înţelege lucruri elementare. Marii beneiciari ai resurselor petroliere din Libia sunt aceste ţări, deci n-au nevoie de război pentru a primi ceea ce deja au. Intervenţia a fost pentru protecţia populaţiei împotriva unui lider politic care nu mai răspunde niciunui parametru pentru a putea rămâne şeful acelui stat". Băsescu i-a sfătuit pe cei care fac prognoze despre viitorul Libiei să ţină cont de faptul că ea nu este o naţiune unitară, ci are o populaţie fragmentată, compusă din triburi.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa