Preşedintele Traian Băsescu: „România nu are capacităţi militare cu care să intervină în Libia şi, dacă ar avea, N-AR FI BUCUROASĂ SĂ INTERVINĂ”

Preşedintele Traian Băsescu: „România nu are capacităţi militare cu care să intervină în Libia şi, dacă ar avea, N-AR FI BUCUROASĂ SĂ INTERVINĂ”

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică seara, la postul public de televiziune, că România nu are niciun motiv să exprime o poziţie oficială faţă de situaţia din Libia şi că va acţiona numai sub umbrela NATO. Într-o intervenţie la televiziunea publică, care s-a întrerupt timp de 15 minute din motive tehnice, Băsescu a susţinut că România respectă rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU şi că, în opinia sa, liderul libian trebuie să părăsească puterea: "Problema e că suntem că un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu Rezoluţia 1973 (a Consiliului de Securitate al ONU - n. red.), care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia în vederea protejării civililor. Consider fără nicio reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate".

Preşedintele a mai spus că, în acest moment, în Libia nu acţionează NATO ci "o coaliţie a bunăvoinţei, benevolă" şi că Alianţa Nord-Atlantică va finaliza, în maximum 72 de ore, planul de operaţii. "Când NATO va acţiona, România va fi acolo: (...) Ce să comunice acum şeful statului român poporului român?!", a adăugat Băsescu, spunând că nu se ştie, în acest moment, care vor fi etapele a doua şi a treia ale acţiunii din Libia. Citeşte mai multe pe www.gandul.info.

 

 

Versiune mobil | completa