Preşedintele Greciei, la Cotroceni. Băsescu: Nici în perioada cea mai dificilă pentru România, băncile greceşti nu au făcut niciun pas înapoi

Preşedintele Greciei a ajuns în România. Karolos Papoulias şi Traian Băsescu vor susţine o conferinţă de presă la Cotroceni. Gândul transmite LIVE

UPDATE 13.31 Karolos Papoulias: "Sunt deosebit de fericit să vizitez astăzi Bucureştiul şi să mă întâlnesc cu prietenul meu, Traian Băsescu, căruia îi mulţumesc pentru ospitalitate. Am avut discuţii cordiale, atât la nivel personal, cât şi la nivel de delegaţii. Am constatat necesitatea colaborării bilaterale dintre cele două părţi, dar şi perspectivele excelente de dezvoltare a relaţiilor economice dintre cele două ţări. De asemenea, am convenit să valorificăm cooperarea strategică din toate domeniile.

Forumul economic al oamenilor de afaceri, care are loc astăzi şi mâine, sperăm să ofere pe mai departe noi posibilităţi ale cooperării dintre cele două ţări. Mă refer în special la domeniul energetic, al gazelor naturale şi al surselor regenerabile. L-am informat pe Traian Băsescu despre Cipru, care reprezintă singurul caz de invazie teritorială din UE şi care trebuie să ia sfârşit. Este paradoxal şi inadmisibil să staţioneze pe teritoriul unui stat european trupe de invazie. În final, am discutat ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu, am discutat privind perspectivele de soluţionare de acolo, chestiuni care interesează ambele ţări.

Doresc din nou să-i mulţumesc prietenului meu, Traian Băsescu, şi să-i urez toate cele bune pentru prosperitatea prietenului popor român."

UPDATE 13.25 A început întâlnirea. Traian Băsescu: "Este o întâlnire care îmi produce plăcere şi îmi oferă şansa unui schimb de opinii cu un partener din regiune. În acelaşi timp, întâlnirea prilejuieşte discuţii cu privire la prezentul şi la viitorul regiunii în care se află ambele ţări.

Am analizat împreună situaţia celor două ţări, am mulţumit dlui preşedinte pentru sprijinul Greciei pentru ca România să intre în NATO, UE şi, acum, în Schengen. Împreună am schimbat opinii despre situaţia din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu şi am discutat despre relaţia economică, nu doar politică, dintre Grecia şi România.

O informaţie pentru ziariştii greci: Grecia este al cincilea investitor pe piaţa românească, în mod deosebit în bănci, industria alimentară, telecomunicaţii. Aş vrea să fac o ultimă remarcă, deşi am discutat mult mai multe, cu privire la cele şapte bănci greceşti de pe piaţa românească. Nu este o afirmaţie politică, este răspunsul pe care l-am primit de la guvernatorul BNR. Toate cele şapte bănci greceşti au un comportament absolut normal, îşi desfăşoară activitatea bine şi onest pe piaţa din România şi le mulţumim. Nici în perioada cea mai dificilă pentru România, 2009-2010, băncile greceşti nu au făcut niciun pas înapoi, fiind bine capitalizate şi continuând procesele din România. Băncile greceşti au avut un aport important, în cadrul crizei economice."

UPDATE 13.24 Deşi era programată pentru ora 12.30, conferinţa de presă pe care ar trebui să o susţină Traian Băsescu şi preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, la Cotroceni, încă nu a început.


Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a ajuns în România, iar la ora 11 a avut loc primirea oficială, la Palatul Cotroceni. În acest moment, şeful statului elen poartă o convorbire tête-à-tête cu preşedintele României, Traian Băsescu. În scurt timp, vor începe convorbirile oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale.

La ora 12:30, Traian Băsescu şi omologul său grec vor susţine o declaraţie de presă, care va fi transmisă live text de gândul.

În cursul serii, Băsescu oferă un dineu oficial în cinstea delegaţiei elene.

Preşedintele elen va mai avea, marţi, întrevederi cu premierul Emil Boc şi cu patriarhul BOR, PF Daniel, iar miercuri va depune o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, va participa la un forum economic, va avea convorbiri cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi va participa la ceremonia de dezvelire a statuii Eleftherios Venizelos, situată la intersecţia bulevardul Pache Protopopescu cu strada Traian.


Marţi şi miercuri, în Grecia este grevă generală, declanşată la apelul centralelor sindicale ale ţării, faţă de proiectul controversat de austeritate pe termen mediu 2012-2015, care se dezbate în Parlament.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că niciun cent din fondurile structurale destinate României sau altor state nu va fi dirijat către Grecia. "Am înţeles că a apărut un zvon că s-ar lua din fondurile structurale ale României pentru Grecia. Nu. Niciun cent din fondurile structurale destinate României sau altor state nu va fi dirijat către Grecia", a spus preşedintele, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, după Consiliul European de vară.


El a adăugat că, pentru România, clarificarea sprijinului UE pentru Grecia a fost o miză foarte mare. "A fost probabil cea mai mare miză a acestui Consiliu din punctul nostru de vedere, pentru că în România funcţionează şapte bănci elene care deţin circa 27% din piaţa bancară românească", a spus Băsescu.


El a adăugat că, din acest motiv, România a susţinut fără rezerve orice sprijin pentru Grecia. "Acum privim cu multă speranţă - după ce ştim decizia Consiliului European de continuare a sprijinului financiar pentru Grecia - privim cu multă speranţă către decizia Parlamentului elen de a aproba programul de restructurare, de austeritate, de oricum vor să-i spună grecii. Dar noi suntem un susţinător extrem de consecvent al Greciei din acest punct de vedere", a mai spus preşedintele.


Relaţiile diplomatice între România şi Grecia au fost stabilite la 20 februarie 1880, la nivel de legaţie, fiind ridicate la rang de ambasadă la 1 ianuarie 1939. Întrerupte în contextul celui de-al doilea război mondial, relaţiile diplomatice au fost restabilite la 25 august 1956, la nivel de ambasadă.


Guvernul elen a ridicat, începând din 1 ianuarie 2009, restricţiile pe piaţa muncii din Grecia pentru forţa de muncă din România.


Potrivit datelor disponibile pe site-ul MAE, la 30 aprilie 2010, schimburile bilaterale româno-elene erau în valoare de 328,77 milioane euro, în scădere cu 6,49% faţă de luna aprilie 2009. În România erau înregistrate, la 31 mai, 4846 societăţi comerciale cu capital elen, având un capital social total de 1,77 miliarde euro, ceea ce le plasează pe locul al cincilea, cu o pondere de 5,49% în totalul investiţiilor străine în România. (Mihai Schiau, mihai.schiau@gandul.info, Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

 

 

Versiune mobil | completa