Presa germană: "UNGARIA ESTE RUŞINEA EUROPEI". Cum comentează nemţii NOUA CONSTITUŢIE MAGHIARĂ şi cum afectează ea ROMÂNIA

Presa germană: "UNGARIA ESTE RUŞINEA EUROPEI". Cum comentează nemţii NOUA CONSTITUŢIE MAGHIARĂ şi de ce este ea PERICULOASĂ pentru ROMÂNIA

Fidesz, partidul condus de primul-ministru Viktor Orban şi aflat la putere în Ungaria, s-a folosit de majoritatea pe care o are în Parlament (două treimi) şi a introdus o nouă Constituţie, scrie Der Spiegel.

Noua lege fundamentală maghiară a stârnit numeroase controverse în ţările europene, deoarece se crede că ideologia conservatoare şi naţionalistă a partidului aflat la conducere va fi "transferată" întregii ţări. De asemenea, există temeri că Fidesz ar putea avea o "putere mult peste limitele democratice", mai notează sursa.

Citeşte şi: Parlamentul ungar a adoptat noua Constituţie ultraconservatoare

Der Spiegel spune că noua Constituţie slăbeşte puterea tribunalului suprem maghiar, în ceea ce priveşte bugetele şi taxele, şi îi permite lui Orban să controleze instituţiile-cheie ale statului mult după ce i se termină mandatul de prim-ministru, în 2014.

În weekend, dar şi luni, mii de unguri au protestat, în capitala Budapesta, împotriva noii legi fundamentale. Reacţia Fidesz nu s-a lăsat aşteptată: are majoritatea, deci îşi permite să facă schimbări, scrie sursa.

Noua Constituţie ungară este periculoasă şi pentru România. Asta pentru că ea stipulează că Ungaria este responsabilă pentru maghiarii care trăiesc în ţările vecine. Un sfert dintre toţi etnicii maghiari trăiesc în România, Slovacia şi Serbia.

Citeşte mai departe pe www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa