Presa britanică: "Portofelele mari şi grase ale ţiganilor" - cum au drenat opt "gangsteri din România" un milion de euro pe ruta Londra-Ţăndărei

Presa britanică: "Portofelele mari şi grase ale ţiganilor" - cum au drenat opt "gangsteri din România" un milion de euro pe ruta Londra-Ţăndărei Foto: Radu Vioreanu//Mediafax

Cotidianul britanic The Sun publică un articol numit "Portofelele mari şi grase ale ţiganilor", în care descrie cum o bandă de ţigani români s-a "pulverizat" prin Marea Britanie, au prădat statul cu 800.000 de lire sterline (913.500 de euro), din ajutoare sociale, după care s-au întors acasă, unde au cheltuit banii.

Ei au folosit documente de rezidenţă false şi referinţe inventate, pe baza cărora au cerut "beneficii uriaşe".

Capul reţelei

Opt dintre ţigani au fost arestaţi marţi, Teluş Dumitru (liderul de 36 de ani al bandei) fiind săltat direct de pe aeroportul din Essex. Capturarea celor opt a fost rezultatul unei operaţiuni de colaborare între autorităţile britanice şi cele din România, notează publicaţia.

"Gangsterii din România" foloseau des zborurile între România şi Anglia, pentru a duce în Ţăndărei banii încasaţi de la statul britanic, scrie The Sun. Tabloidul susţine că ţiganii au transformat oraşul ialomiţean dintr-o "grămadă de gunoi prăfuită" într-o "comunitate prosperă, plină de case noi şi elegante, BMW-uri şi Land Rovere".

Răufăcătorii au prejudiciat autorităţile din Albion cu 800.000 de lire sterline, într-o "escrocherie sofisticată şi flagrantă" asupra sistemului de beneficii britanic, a declarat judecătorul.

De ce lege s-au folosit ţiganii

Folosind documentele şi referinţele false, ţiganii au obţinut numere de asigurare naţională, pe baza cărora au solicitat eliminarea impozitelor şi ajutoare de şomaj sau pentru creşterea copiilor sau locuinţă.

Pe baza unor legi intrate în vigoare în 2007, când România şi Bulgaria au aderat la UE, cetăţenii acestor ţări care au emigrat în Anglia pot cere statului britanic ajutoare dacă sunt propriii lor angajaţi sau dacă au lucrat în Marea Britanie cel puţin un an.

Dorina Dumitru, Ion Lican, Ramona Dumitru, Marian Gheorghe

Pentru a părea şi mai credibili, ţiganii au folosit certificate de naştere false, pentru copii care "fie nu există, fie sunt victime ale traficului uman", scrie The Sun. Ulterior, articolul a fost preluat în alte două publicaţii britanice importante, Guardian şi Telegraph.

Pe lângă cei opt ţigani, marţi a mai fost reţinut şi un constructor britanic, care le furniza românilor referinţele de muncă.

Unii dintre cei opt erau rezidenţi în Anglia, alţii făceau curse regulate între România şi Marea Britanie, folosind linia aeriană low-cost Wizz Air, scrie The Sun.

"Navetista" Claudia Radu a fost prinsă pe un aeroport secundar al Londrei, alături de soţul ei. Asupra lor s-au găsit 1.800 de lire sterline şi 13.000 de euro, plus mai multe cecuri. Tribunalul din Southwark a aflat că Adrian Radu, cumnatul femeii, care stătea în România, a primit de la aceasta peste 33.000 de euro.

CITEŞTE MAI DEPARTE PE: www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa