Personaje din CARAGIALE la BAC 2011. Mămicile care "au dat" examenul: Noi să fim sănătoşi... Sănătoşi, sănătoşi, dar rămâne copilul marcat pe viaţă

Personaje din CARAGIALE la BAC 2011. Mămicile care "au dat" examenul: Noi să fim sănătoşi... Sănătoşi, sănătoşi, dar rămâne copilul marcat pe viaţă

Aproape 65.000 de absolvenţi de liceu din întreaga ţară au susţinut, miercuri, proba la matematică sau istorie, din cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Cei mai mulţi dintre ei au trecut, aşa cum era de aşteptat, prin furcile caudine ale matematicii.

La Colegiul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, au susţinut examenul 324 de elevi din şase licee din Bucureşti, instituţia sus-amintită plus Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare, Liceul Cronos, Liceul economic "Virgil Madgearu", Colegiul Naţional "Sf. Sava" şi Colegiul german Goethe.

La puţin timp după ce elevii au intrat în săli, au început deja să apară părinţii, probabil cu emoţii mai mari decât copiii lor.

"Noi am dat examen luni (n.r. la română), dăm azi (n.r. la matematică), dăm şi vineri (n.r. la chimie). Prinţesa a luat note foarte mari în vară". Replica pare desprinsă din operele celebrului dramaturg care dă numele liceului, însă aparţine, de fapt, mamei unei adolescente, care stă rezemată de un gard, nerăbdătoare să-şi vadă fiică ieşind din sala de examen.

Profesorii corectori sunt "de la şcoala generală" şi "fură" punctele din oficiu

"Toţi copiii care trebuiau să plece afară (n.r. la facultăţi din străinătate) au picat", se plânge o mămică. "Eh, noi să fim sănătoşi", încearcă o alta să o domolească. "Sănătoşi, sănătoşi, dar rămâne copilul marcat pe viaţă. Asta nu poate s-o uite", insistă prima mămică.

O a treia mamă intră în discuţie: "Fata mea a picat la română şi matematică. Iar la chimie a luat o notă foarte mică, doar 7,80, deşi nu a făcut nicio greşeală. Cred că nu i s-a dat nici măcar punctul din oficiu".

Femeia găseşte rapid vinovaţii: "Cred că profesorii nu au ştiut să corecteze, ei or fi fost de la şcoala generală şi li s-au pus în faţă subiecte de liceu. Plus că au fost plătiţi cu doar un leu pe lucrare".

O altă femeie încearcă să destindă atmosfera cu o "glumă". Ea spune că există şi o parte bună dacă fiica ei va pica examenul de bacalaureat: va scăpa de complexul de a fi cea mai mică din generaţia ei. "Fata mea e născută în martie, am dat-o la şase ani la şcoală. A fost mereu cea mai mică din clasă şi a fost complexată din cauza asta. Dacă nu ia bacul anul ăsta, la anul nu va mai fi aşa complexată", spune amuzată mama.

Declaraţia de presă falsă a băiatului cu lanţ strălucitor

În jurul orei 11, încă nu ieşise niciun elev din sală, dar îşi făceau apariţia, rând pe rând, echipele televiziunilor. Primul care a apare într-un final, este îmbrăcat într-o cămaşă roz, pe sub care poartă un maiou alb şi un lanţ strălucitor. Adidaşii sunt de firmă, freza e făcută, iar tânărul zâmbeşte cu toţi dinţii pe afară.

Camerele de filmat sunt pe el, astfel că liceeanul a devenit vedetă peste noapte. În plus, acţiunea se desfăşoară pe Dorobanţi. Lipseşte doar covorul roşu. "Am dat la matematică. Am făcut tot, iau examenul", spune tânărul, într-un discurs ce pare exersat.

Imediat ce scapă de tirul întrebărilor reporterilor, se retrage alături de o colegă. Întrebat cum s-a descurcat la examen, îşi schimbă radical expunerea: "Am făcut doar prima parte, am ştiut cât de cât s-o fac". Nimic nu-i şterge însă zâmbetul de pe faţă.

Apoi, prin faţa jurnaliştilor se perindă, pe rând: un băiat cu o mână uriaşă desenată pe tricou, care arată semnul OK; o fată cu un decolteu mult prea larg care dansează de bucurie că a scăpat de examene; un adolescent îmbrăcat ca în armată; un licean cu piciorul în ghips, care a venit la examen ţopăind.

Prietenul la nevoie se cunoaşte: "Dacă ia mai mult de doi, e mare lucru"

Ceva mai departe, o adolescentă abia ieşită din sală îşi îmbrăţişează o prietenă care a venit să o susţină. Îi povesteşte ce a făcut, după care se alătură colegilor ei. Prietena îşi scoate telefonul, să dea vestea mai departe: "Cică a făcut ceva". După care îşi permite o consideraţie personală: "Dacă ia mai mult de doi, e ceva".

În fine, pe poarta liceului iese o fată durdulie. Mama ei aleargă şi o strânge la piept pentru câteva zeci de secunde, de parcă o revedea după o absenţă îndelungată. "A fost bine", spune fata, încă prinsă în strânsoarea mamei. Replica aproape că-i stoarce femeii câteva lacrimi.

Scena se va repeta probabil şi vineri, când "Prinţesa", pentru că despre ea este vorba, va susţine ultima probă scrisă a bacalaureatului, la chimie.

 

 

Versiune mobil | completa