PCM: CJ din Covasna, Harghita şi Mureş să susţină ca aceste judeţe să fie grupate într-o regiune

PCM: CJ din Covasna, Harghita şi Mureş să susţină ca aceste judeţe să fie grupate într-o regiune Foto: Vargyasi Levente / Mediafax

Liderul PCM Fazakas Tibor cere consiliilor judeţene din secuime organizarea unei şedinţe comune în care să îşi exprime dorinţa ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie grupate într-o regiune, spunând că Băsescu şi PDL pregătesc reorganizarea în aşa fel încât Ţinutul Secuiesc să dispară.
Vicepreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) şi consilierul judeţean în CJ Covasna Fazakas Tibor s-a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, "îngrijorat" de informaţiile care au apărut în ultima perioadă în legătură cu reorganizarea administrativă a ţării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Se pare că atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi PDL, în complicitate tacită cu alte formaţiuni politice româneşti, pregătesc cel puţin o tentativă de reorganizare administrativă a regiunilor în aşa fel încât Ţinutul Secuiesc, ca entitate proprie, să dispară. Dacă acest lucru se va întâmpla, cred că toate consecinţele va trebui să le suporte UDMR", a spus Fazakas Tibor.
Vicepreşedintele PCM a afirmat că atunci când au fost înfiinţate actualele regiuni de dezvoltare UDMR "a tăcut".
Potrivit lui Fazakas, chiar dacă unii neagă existenţa Ţinutului Secuiesc, această regiune există.
Fazakas Tibor a solicitat conducerilor consiliilor judeţene din Covasna, Harghita şi Mureş să organizeze o şedinţă comună legată de reorganizarea administrativă a ţării.
"La această şedinţă va trebui să ne exprimăm clar poziţia, respectiv că nu dorim să fim încadraţi în nicio altă regiune, ci noi vrem ca aceste trei judeţe să fie grupate într-una singură", a spus vicepreşedintele PCM.
Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că împărţirea ţării în judeţe pe actualele opt regiuni de dezvoltare ar fi forţată deoarece omul ar trebui să meargă 300-400 kilometri pentru a rezolva o problemă, arătând că propunerea UDMR cu 15-16 regiuni poate fi un punct de plecare.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului, miercuri, să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.
Preşedintele Băsescu a susţinut că nu se poate realiza o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici precum actualele judeţe, el precizând că derularea proiectelor cu fonduri europene pe această structură înseamnă utilizarea ineficientă a banilor.
Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.


Kiss Edit, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa