OSAMA BIN LADEN, UCIS. Un pakistanez a anunţat pe Twitter, FĂRĂ SĂ ŞTIE, OPERAŢIUNEA SECRETĂ împotriva lui BIN LADEN. "Pleacă, elicopterule, înainte să scot pliciul de muşte"

OSAMA BIN LADEN, UCIS. Un pakistanez a anunţat pe Twitter, FĂRĂ SĂ ŞTIE, OPERAŢIUNEA SECRETĂ împotriva lui BIN LADEN. "Pleacă, elicopterule, înainte să scot pliciul de muşte"

Un bărbat din Abbottabad, oraşul unde a fost omorât Osama bin Laden, a prezentat live atacul pe Twitter, fără să ştie, scrie Wall Street Journal.

"Este un eveniment rar ca elicopterele să survoleze zona la ora 1 noaptea", scrie în primul mesaj Sohaib Athar, un consultant IT care pe reţeaua de microblogging foloseşte pseudonimul "ReallyVirtual".

Totuşi, Athar nu a realizat importanţa evenimentelor, iar următorul său tweet (mesaj pe Twitter) a fost: "Pleacă, elicopterule, înainte să scot pliciul meu gigantic de muşte". Peste câteva minute, a revenit: "Tocmai a avut loc o puternică explozie, care a zguduit ferestrele. Sper că nu este începutul unui lucru rău". După câteva minute, când nu s-au mai auzit elicopterele, Athar a scris: "Se pare că pliciul meu gigantic a fost de folos!".

Aceste mesaje au fost urmate de o discuţie despre ce s-a întâmplat. "Puţinii oameni treji la ora aceasta din noapte spun că unul dintre elicoptere nu era pakistanez. Din moment ce talibanii probabil nu au elicoptere, situaţia se complică", scria consultantul IT.

În următoarele două ore, Athar a vorbit cu mai mulţi pakistanezi şi a aflat că un avion se prăbuşise. "Acum, trebuie să-i cer scuze pilotului avionului, pentru mesajele mele anterioare", s-a scuzat pakistanezul, pentru mesajele cu "pliciul".

Când s-a trezit de dimineaţă, a postat următorul tweet: "Zvonuri interesante în Abbottabad, un oraş fără prea multe evenimente de obicei". Ulterior, şi-a dat seama ce se întâmplase cu adevărat: "Cred că elicopterul prăbuşit şi mesajul preşedintelui Obama (n.r. că Osama bin Laden e mort) sunt conectate".

Mesajul era însoţit de un smiley (faţă stilizată) care oftează. Motivul tristeţii a fost dezvăluit în următorul tweet: "Cred că Abbottabad va deveni la fel de aglomerat ca Lahore (n.r. al doilea oraş ca mărime din Pakistan), pe care l-am părăsit pentru a regăsi aici liniştea şi pacea". Apoi, Sohaib a retransmis un tweet care confirma uciderea lui bin Laden.

Comununitatea Twitter l-a descoperit pe bărbatul care a dat primul vestea morţii lui bin Laden, fără să ştie, iar mii de utilizatori l-au adăugat în lista lor. "Oh, acum sunt omul care a transmis live raidul asupra lui Osama, fără să ştiu", sună un tweet al lui Sohaib, din urmă cu doar câteva ore. Din câte se pare, bărbatul a fost "bombardat" cu mesaje din partea urmăritorilor, care i-au blocat contul de mail. Sohaib şi-a cerut scuze pentru că nu le poate răspunde tuturor.

Pakistanezul s-a înregistrat pe Twitter în mai 2007 şi avea în jur de 750 de urmăritori până ieri. Acum, are în jur de 13.000.

 

 

Versiune mobil | completa