O parte dintre minerii care au mărşăluit prin Petroşani au blocat DN 66 timp de câteva minute

de Ramona Rosulescu

REMUS SUCIU / MEDIAFAX FOTO

O parte dintre cei peste 5.000 de mineri care mărşăluiau, miercuri, pe străzile din Petroşani au blocat DN 66, timp de câteva minute, întrucât voiau să se îndrepte spre Defileul Jiului, însă ulterior toţi ortacii s-au întors la sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Cei peste 5.000 de mineri care participau la un marş pe bulevardul central din Petroşani au intrat pe DN 66, drumul care duce spre Defileul Jiului, deşi liderii de sindicat şi forţele de ordine au încercat să îi convingă să se întoarcă la sediul CNH, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La un moment dat, pentru a-şi putea continua drumul, o parte dintre mineri s-au îmbrâncit cu lideri de sindicat şi cu forţe de ordine.

Pe DN 66, minerii s-au oprit în faţa Minei Livezeni, unde au ţinut un moment de reculegere pentru colegii morţi în subteran.

Aici, după ce liderii de sindicat au făcut un apel la mineri să revină în curtea CNH, unde să continue protestul în mod paşnic, coloana de manifestanţi s-a rupt în două, o parte dinte ortaci intenţionând să continue drumul spre Defileul Jiului, iar cealaltă parte întorcându-se spre CNH.

Astfel, traficul pe DN 66 a fost blocat, timp de câteva minute, de minerii care vroiau să înainteze spre Defileul Jiului.

După o serie de negocieri cu liderii de sindicat, minerii au înţeles că acţiunea lor trebuie să continue în mod paşnic în curtea CNH, astfel că au pornit în marş înapoi spre sediul companiei.

La ora transmiterii acestei ştiri, minerii continuă acţiunea de protest în curtea CNH din Petroşani şi susţin că nu vor ceda până când revendicările lor nu vor fi soluţionate.

Peste 2.000 de mineri de la cele şapte exploatări din Valea Jiului s-au adunat, miercuri dimineaţă, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă. Ulterior, minerii, al căror număr a crescut între timp, au plecat în marş pe străzile din localitate, scandând lozinci împotriva Guvernului.

După aproximativ o oră de protest pe străzile din Petroşani, minerii s-au întors la sediul CNH, iar între timp numărul lor a ajuns la aproximativ 5.000.

Ulterior, cei aproximativ 5.000 de mineri au plecat din nou în marş pe străzile din municipiul Petroşani.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei CNH şi o delegaţie a minerilor, formată din trei membri de sindicat şi din trei mineri, au plecat la Bucureşti, unde în jurul orei 16.00 vor avea loc negocieri la Ministerul Economiei.

La Ministerul Economiei în cursul acestei dimineţi au avut loc negocieri pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, plătită în luna februarie cu 75 de lei, pentru celelalte luni din 2012 trebuind negociat un nou preţ. În prezent, între CNH şi cele două termocentrale care cumpără huila nu există un contract pentru preţul gigacaloriei.

Marţi, ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească începând de miercuri minerilor disponibilizaţi anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru Ion Ariton.

"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului - Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani - au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie. Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH, unde au protestat timp de câteva ore, oprind protestul în cursul serii, la cererea unui lider sindical.

Minerii se declarau însă hotărâţi să nu renunţe la proteste până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

 

 

Versiune mobil | completa