Numărul CAILOR DIN LETEA BOLNAVI de anemie, de DOUĂ ORI MAI MIC decât susţinea DSV TULCEA. Ce se va întâmpla cu animalele

Numărul CAILOR DIN LETEA BOLNAVI de anemie, de DOUĂ ORI MAI MIC decât susţinea DSV TULCEA. Ce se va întâmpla cu animalele

Doar 10 dintre cei 54 de cai din pădurea Letea, care au fost înghesuiţi într-un camion şi urmau să fie duşi la abator, au fost declaraţi bolnavi de anemie infecţioasă şi vor trebui eutanasiaţi, se arată într-un comunicat al asociaţiei de protecţie a animalelor Vier Pfoten.

Verdictul a venit în urma a două analize, una a Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Brăila şi cealaltă a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, ambele cu acelaşi rezultat, a explicat, pentru gândul, Ruxandra Stoica, director de marketing al Vier Pfoten.

Interesant este că numărul este aproape de două ori mai mic decât cel vehiculat de DSV Tulcea, care a aprobat ducerea la abator a cailor în urmă cu două săptămâni. Atunci, se vorbea de 19 animale bolnave de anemie infecţioasă. "Dacă acum, cu toată presa pe cap, este această diferenţă, vă daţi seama ce se întâmplă în rest (n.r. în Tulcea)", a spus Ruxandra Stoica.

Caii declaraţi sănătoşi stau într-o fermă din Brăila până în martie 2012

Cele 54 de cabaline se află, în acest moment, la ferma Urleasca (jud. Brăila). "Animalelor declarate sănătoase acum li se vor face cel puţin două testări la interval de trei luni şi, dacă rezultatele sunt tot negative, abia după alte trei luni vor putea părăsi ferma. Aceasta este procedura pentru anemie infecţioasă", a explicat Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila. Asta înseamnă că animalele vor sta la Urleasca până în jurul datei de 1 martie 2012. Caii bolnavi urmează să fie eutanasiaţi în perioada următoare.

Pe 21 mai, un echipaj al Poliţiei Rutiere din oraşul brăilean Ianca a oprit camionul care transporta caii şi, deşi existau documente legale, animalele au fost confiscate, deoarece erau maltratate. Adoptate de Vier Pfoten, cabalinele au fost duse la ferma Urleasca, unde sunt hrănite, adăpate şi îngrijite medical.

Potrivit IPJ Brăila, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică i-au întocmit dosar penal şoferului care transporta caii, pentru "rele tratamente aplicate animalelor".

 

 

Versiune mobil | completa