Nivel anormal de radioactivitate, depistat în lapte şi spanac în Japonia. Primele radiaţii slabe detectate în California

Nivel anormal de radioactivitate, depistat în lapte şi spanac în Japonia. Primele radiaţii slabe detectate în California

Niveluri anormal de ridicate de radioactivitate au fost depistate în lapte şi spanac în prefecturile Fukushima şi Ibaraki, situate în apropierea centralei nucleare, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

"Un nivel de radioactivitate care depăşeşte limita legală în Japonia a fost detectat la o probă de lapte prelevată în prefectura Fukushima şi pe şase eşantioane de spanac din prefectura Ibaraki", a declarat el.

Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat însă Edano, care a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul, în cadrul unei conferinţe în care a anunţat rezultatele problelor prelevate din produsele alimentare.

------------------

Un aparat de măsură californian a detectat pentru prima dată pe teritoriul american o cantitate "minusculă" de radiaţii nucleare provenind din Japonia, a anunţat vineri Departamentul american al Energiei, care a minimizat această descoperire, relatează AFP.

"O cantitate minusculă de izotop radioactiv Xenon-133" a fost detectată de un aparat la Sacramento (California), a declarat departamentul într-un comunicat comun cu Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA).

"Aceste prelevări corespund emisiilor de la centrala nucleară de la Fukushima în nordul Japoniei", se precizează într-un comunicat.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info.

 

 

Versiune mobil | completa