Misterul figurii legendare a lui JACK SPINTECĂTORUL pare a fi elucidat. Vezi ce a descoperit un detectiv britanic

no title

Figura lui Jack Spintecatorul, celebrul criminal în serie care a trăit în secolul al XIX-lea şi a cărui identitate nu a fost niciodată descoperită, a fost recreată de specialişti, pe baza unor dovezi şi mărturisiri din acea epocă. Cele mai multe probe îl indică pe Carl Feigenbaum, un suspect-cheie din Germania. Portretul-robot al asasinului neamţ a fost realizat pe baza unui formular găsit în închisoarea unde a fost închis, care menţiona semnalmentele acestuia.

Bărbatul, care a reuşit să scape de poliţie, a mutilat şi ucis cinci femei în mahalalele din Whitechapel (estul Londrei), în toamna anului 1888. Cele cinci victime, considerate a fi cazurile-cheie în anchetă, ar fi fost prostituate. Ele au fost găsite de autorităţi cu gâtul tăiat, iar o parte din organe le fuseseră îndepărtate.

"Acum 123 de ani, la această dată, Jack Spintecătorul făcea prima victimă. Dar cine a fost acest criminal în serie?", se întreabă jurnaliştii de la BBC. De-a lungul timpului, au fost numiţi peste 200 de suspecţi, dar pentru expertul criminalist Trevor Marriott, un fost detectiv legist specializat în cazul "Spintecătorului", comerciantul german Carl Feigenbaum este principalul suspect. Condamnat pentru uciderea gazdei sale din Manhattan, Feigenbaum a murit în scaunul electric al închisorii new-yorkeze "Sing Sing", în anul 1894. Potrivit sursei citate, avocatul său îl suspecta şi de crimele "Spintecătorului".

Un poliţist descoperă cadavrul uneia dintre victimele lui Jack Spintecătorul - fotografie din presa vremii

Deocamdată, nu există fotografii ale lui Feigenbaum. Marriott a realizat un portret-robot al inculpatului pentru emisiunea "National Treasures Live" al postului BBC One, pe baza descrierii din formularul pe care acesta l-a completat, atunci când era arestat în închisoarea din New York. În cadrul documentarului, expertul britanic îşi prezintă pe larg argumentele şi dovezile pe baza cărora îl identifică pe Jack Spintecătorul cu Feigenbaum. "Dovezile, sub forma documentelor deţinute de poliţie şi a sutelor de scrisori către autorităţi şi ziare, oferă câteva indicii în acest sens", scrie BBC.

în primul rând, Marriott a demontat una dintre teoriile cele mai vehiculate în legătură cu identitatea şi apartenenţa profesională a criminalului. Pentru că victimele lui Jack Spintecătorul par a fi mutilate de mâna unui specialist, multă vreme a existat suspiciuni că asasinul are cunoştinţe temeinice în domeniul medical. Cu toate acestea, Marriott consideră că incriminatul nu a fost neapărat un chirurg. În plus, "Actul Anatomic din 1832" legaliza scoaterea organelor de către personalul medical în scopul , deci este posibil ca organele victimelor să fi fost scoase la morgă, nu de Jack la locul faptei.

Formularul studiat de Mariott. Potrivit acestuia, Feigenbaum ar fi avut 54 de ani, ochi cenuşii, părul şaten închis, înălţime de circa 1,65 cm şi greutatea de 57 de kg. Criminalul avea o frunte lată, un gât subţire şi scurt, ochii mici şi puternic înfundaţi în orbite, un nas borcănat şi un ten marcat de semne de la coşuri.

Pornind de la această presupoziţie, Marriott a început să investigheze şi alte grupuri de suspecţi, care ar fi putut fi în zonă la data săvârşirii crimelor. Având în vedere faptul că St. Katharine şi docurile londoneze sunt la o distanţă mică de mers pe jos de Whitechapel, un loc de întâlnire al comercianţilor marinari, expertul crede că ucigaşului i-ar fi fost uşor să se strecoare neobservat pe vaporul său, după comiterea faptelor.

În al doilea rând, asasinatele nu au fost comise în acelaşi timp, fapt care sugerează că ucigaşul ar fi putut fi un călător. Această teorie pare a fi una validă, mai ales că detectivul a găsit ulterior documente, care indicau prezenţa unui vapor nemţesc în portul londonez la acea dată. Următorul pas a fost analizarea marinarilor de la bordul vasului. Printre aceştia, Marriott l-a găsit pe criminalul neamţ, Feigenbaum.

Locuitorii Londrei, la sfârşitul secolului al XIX-lea - terifiaţi de faptele "Spintecătorului"

Pe de altă parte, există şi voci care susţin că Jack Spintecătorul era de fapt un locuitor al Whitechapel, dar în acest caz localnicii l-ar fi predat pe inculpat autorităţilor, mai ales că ar fi primit şi o recompensă pe capul ucigaşului. Marriott a inntrat şi în posesia unor mărturii de-ale avocatul lui Feigenbaum. Apărătorul ar fi dezvăluit presei că, în timpul procesului, clientul său mărturisise că suferea de o boală care îl împingea periodic să ucidă şi să mutileze femei.

În acele vremuri, toată lumea era de părere că toate cele cinci femei fuseseră ucise de acelaşi individ. Antropologul criminalist e rezervat în privinţa acestei ipoteze. Din punctul său de vedere, Feigenbaum ar fi putut fi responsabil doar pentru o parte din crime. "Am aruncat o lumină nouă asupra acestui caz vechi. Dar el nu este nici pe departe rezolvat, iar această poveste întunecată mai trebuie să dezvăluie multe secrete înainte de a şti, cu siguranţă, numele omului căruia îi spunem Jack Spintecătorul", conchid jurnaliştii britanici.

Trevor Marriott

CITEŞTE ŞI: Cine a fost Jack Spintecătorul. Un istoric britanic lansează o nouă ipoteză

CITEŞTE ŞI: De ce refuză Scotland Yard să desecretizeze informaţiile din dosarul lui Jack Spintecătorul, chiar şi la 123 de ani de la crime

 

 

Versiune mobil | completa