Mesajul Regelui Mihai pentru Regelui norvegian Harald al V-lea, după atacurile de la Oslo

Mesajul Regelui Mihai pentru Regelui norvegian Harald al V-lea, după atacurile de la Oslo

Regele Mihai i-a trimis un mesaj de compasiune şi sprijin Regelui Harald al V-lea, după atacurile teroriste din Norvegia, apreciind că este vorba despre o tragedie "peste orice închipuiri".

"Am fost puternic şocaţi şi profund întristaţi la vestea ororilor de neînchipuit care au avut loc în Norvegia. Tragedia este peste orice închipuiri. Singura consolare în acest moment este că, aşa cum aţi menţionat, întreaga voastră naţiune este unită. De-a lungul secolelor, norvegienii au făcut atât de mult pentru a apăra cu mândrie şi demnitate libertăţile şi independenţa lor şi sunt sigur că ei vor sta, umăr la umăr, şi în această tragedie", se arată în mesajul Regelui Mihai, remis MEDIAFAX.

Mesajul menţionează de asemenea emoţia provocată de fotografiile cu lucrătorii din serviciul medical şi din alte servicii de urgenţă care au intervenit după atacuri. "Ei erau de toate culorile şi rasele, ceea ce reprezintă o clară respingere a mesajului de ură pe care ucigaşii au vrut să-l dea", mai scrie Regele Mihai.

Conform celui mai recent bilanţ al poliţiei, 93 de persoane au murit în atacul armat ce a vizat tineretul laburist pe insula Utoeya, din apropiere de Oslo, şi în explozia unei bombe în apropiere de sediul Guvernului norvegian.

Anders Behring Breivik, suspectul în cazul atacurilor care au îndoliat Norvegia vineri, va fi prezentat luni unui judecător, pentru o decizie privind eventuala plasare a sa în arest preventiv, a anunţat duminică poliţia norvegiană, citată de AFP.

Fratele vitreg al prinţesei Mette-Marit figurează printre persoanele ucise pe insula Utoeya

Fratele vitreg al prinţesei Mette-Marit a Norvegiei figurează printre cele 86 de persoane ucise în atacul armat de vineri, care a vizat o reuniune a tineretului laburist pe insula Utoeya, a anunţat Palatul Regal norvegian, confirmând informaţii din presă, transmite AFP.

Trond Berntsen, în vârstă de 51 de ani, poliţist de profesie, dar care nu era de serviciu în momentul faptelor, a încercat să-l oprească pe atacator, Anders Behring Breivik, după ce şi-a dus propriul fiu într-un loc sigur, potrivit ziarului Verdens Gang, care citează martori.

"Dar atacatorul de 32 de ani nu a ezitat nici o secundă în acţiunea sa criminală şi l-a ucis pe poliţistul care nu era înarmat", scrie Verdens Gang.

Potrivit mai multor ziare, Trond Bernsten se afla la Utoeya pentru a asigura securitatea, în calitate de gardă privată, a celor 600 de tineri laburişti reuniţi pe insulă pentru o şcoală de vară.

Purtătoarea de cuvânt a Palatului Regal, Marianne Hagen, a confirmat că Trond Bernsten figura printre victime, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Bernsten era fiul celui de-al doilea soţ al mamei lui Mette-Marit. Aceasta din urmă a devenit prinţesă în 2001, după căsătoria cu prinţul moştenitor Haakon.

Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro, Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa