LUPTE DE STRADĂ în Grecia. Preşedintele ţării se află în România

Lupte de stradă în Grecia. Preşedintele ţării se află în România

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Atena şi Salonic (nord), marţi, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, declanşată de sindicate, în semn de protest faţă de bugetul de austeriate dezbătut în Parlament, relatează AFP.

În timp ce grupuri de anarhişti se luptă cu forţele de ordine pe străzile capitalei elene, preşedintele Karolos Papoulias se află la Bucureşti, într-o vizită oficială.

CITEŞTE mai multe despre vizita preşedintelui grec.

"Nu măsurilor de mizerie socială, ajunge până acum, nu mai vrem", se putea citi pe o pancartă, în faţa sediului confederaţiei din domeniul privat, GSEE, în centrul Atenei.

Strigând "Proiectul de lege nu va trece", manifestanţii au defilat, la începutul după-amiezii, până la Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, unde şi-au instalat tabăra, de peste o lună, "indignaţii", o mişcare populară lansată în mai, în Spania, care s-a răspândit şi în Grecia.

Cu două ore mai devreme, aproximativ 4.000 de membri ai Frontului Muncitorilor (Sindicatul Pame, procomunist) au defilat, de asemenea, până la Piaţa Syntagma, potrivit unor jurnalişti AFP.

Importante forţe de poliţie, al căror număr se ridica la aproximativ 4.000, potrivit autorităţilor, erau mobilizate în centrul capitalei, pentru a escorta defilările manifestanţilor, blocând traficul rutier în centrul Atenei. Potrivit unor sondaje citate de CNN, între 70 şi 80% dintre greci se opun măsurilor de austeritate propuse de guvernul elen.

Parlamentul era înconjurat de sute de membri ai trupelor anti-revoltă, în timp ce o barieră era ridicată în faţa intrării în clădire, pentru a împiedica manifestanţii să se apropie.

La ora 15.GMT (18.00, ora României), dezbaterile, începute luni seara, urmau să fie reluate, asupra "cadrului pe termen mediu al strategiei finanţelor publice", un proiect de lege controversat, dar crucial pentru ţară şi pentru zona euro, care prevede realizarea unor economii în valoare de 28,4 miliarde de euro şi privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro, până în 2015.

Creditorii ţării, Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar şi Guvernul socialist, condiţionează continuarea acordării de ajutoare Greciei de adoptarea, miercuri, a acestui proiect de lege şi a legii de aplicare a acestuia, joi.

"Cât timp vom fi trataţi cu barbarie, le vom servi rezistenţă", se putea citi pe una dintre zecile de banderole din Piaţa Syntagma, semnată de Sindicatul Personalului din Restauraţie.

Mai jos puteţi urmări imagini LIVE din piaţa în care s-au adunat mii de protestatari.


Live Broadcast by Ustream.TV

Grecia a fost supusă unui prim val de austeriate în 2010, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro, de la zona euro şi FMI.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa