INTERVIU CU AVOCATUL POPORULUI. M-am întâlnit cu nişte miniştri şi le-am zis: În loc să-i lăsaţi pe români să-şi mănânce în tihnă sarmalele aţi venit cu măsurile astea financiare

INTERVIU CU AVOCATUL POPORULUI. M-am întâlnit cu nişte miniştri şi le-am zis: În loc să-i lăsaţi pe români să-şi mănânce în tihnă sarmalele aţi venit cu măsurile astea financiare

Avocatul Poporului afirmă că instituţia pe care o conduce "a fost lucrată într-un mod foarte viclean juridiceşte" de Curtea Constituţională, atunci când aceasta a judecat problema neconstituţionalităţii interzicerii cumulului între pensii şi salarii.

Muraru povesteşte, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, cum instituţia pe care o conduce a sesizat Curtea Constituţională în privinţa neconstituţionalităţii ordonanţei de urgenţă prin care recent instalatul guvern PDL-PSD a interzis, la sfârşitul lui 2008, cumulul dintre pensii şi salarii.

"În 2008 s-a format noul Guvern, că au fost alegerile parlamentare, Guvern PSD - PDL şi aşa mai departe... Şi imediat s-au grăbit atunci, printr-o ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze cumulul pensiilor cu salariile. Ştiu că le-am spus, m-am întâlnit cu nişte miniştri cu care am relaţii foarte bune, şi, glumind, le-am spus: «În loc să-i lăsaţi pe români de Crăciun să-şi mănânce în tihnă sarmalele aţi venit cu măsurile astea financiare». Am atacat la Curte ordonanţa, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuie s-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune româneşte, într-un mod foarte viclean juridiceşte", afirmă Muraru.

Acesta explică "lucrătura" Curţii Constituţionale prin aceea că judecătorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pe motive de procedură, astfel că premierul şi-a asumat eşecul şi a schimbat modul în care prevederea a fost, până la urmă, instituită.

"Am avut patru puncte - capete de cerere, cum le spunem noi în justiţie - Curtea l-a analizat numai pe primul, care era o chestiune procedurală, nu le-a mai analizat pe celelalte, şi s-a pronunţat «Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desfiinţăm ordonanţa». Drept pentru care primul ministru - şi pe bună dreptate, şi eu făceam la fel - a zis «Da, Curtea a anulat, dar numai probleme de procedură, şi mergem la Parlament». Eh, eu zic că a fost ceva pripit. Şi din partea Curţii, şi din partea Guvernului", a explicat profesorul Ioan Muraru.

Acesta mai spune că, din punctul său de vedere, multe decizii ale Curţii Constituţionale, date în special în ultimii doi ani, sunt "criticabile".

ÎN CURÂND VEŢI PUTEA VEDEA INTERVIUL INTEGRAL

Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa