GALERIE FOTO: "Oraşele-fantomă" ale Chinei, născute pentru a muri. Cum a reuşit piaţa imobiliară din China să strice "anul Americii" - galerie foto

"Oraşele-fantomă" ale Chinei, născute pentru a muri - galerie foto

În mai toată lumea, criza a început de la mâncare. Mai exact, prea puţină mâncare. Cererea foarte mare şi oferta foarte mică de furcte şi legume au determinat creşteri exagerate ale preţului alimentelor. În Orientul Mijlociu, unde 40% dintre venituri merg pe mâncare, aceste creşteri au dus la tensiuni politice. Revoluţia a ajuns în Libia, unde a dus la creşterea preţului petrolului. În India şi Brazilia, a sărit în aer şi preţul cuprului. În Europa, ţările sunt prea îndatorate. Iar Japonia a fost lovită de un cutremur şi un tsunami extrem de puternice. Astfel, nu e de mirare că recesiunea continuă, după cum arată cel mai recent raport al FMI.

În China, însă, criza a început de la metal. Mai exact, prea mult metal. Piaţa imobiliară a Chinei dă semne de ruginire, iar vânzările de proprietăţi din marile oraşe încetinesc. Totuşi, megalopolisurile se extind cu repeziciune, dând naştere la aşa-zisele "oraşe-fantomă".

"Anul Americii", stricat de revoluţiile din Orientul Mijlociu şi de prăbuşirea pieţei imobiliare chineze

Acestea par născute pentru a muri, scrie The Atlantic, pentru că au fost construite pentru locatari care nu au mai apărut. Banca Naţională Chineză a mărit dobânzile de patru ori, în ultimii doi ani, şi a crescut de 11 ori suma minimă necesară deschiderii unui credit, din ianuarie 2010 şi până în prezent.

Acest lucru va încetini investiţiile şi va îngreuna încercările clasei mijlocii de a se muta în aceste "oraşe-fantomă". Puţini analişti se aşteaptă la o prăbuşire completă a pieţei imobiliare chineze, însă şi o coborâre uşoară îşi va face simţite efectele, scrie The Atlantic.

Acum şapte luni, analiştii spuneau că 2011 va fi "anul Americii". Era de necrezut că preţul alimentelor va da drumul, în Egipt, tensiunilor din Orientul Mijlociu, care au culminat cu revoluţia din Libia. Creşterea preţului petrolului a determinat scumpiri în toate sectoarele economiei. Aşa că "oraşele-fantomă" merită privite cu atenţie.

Chenggong are două universităţi noi, goale


Zeci de proiecte abandonate, în Jiangsu


Case noi, nelocuite, în Jiangsu


Un alt proiect părăsit, în Jiangsu


Apartamente cumpărate de speculanţii imobiliari, în Qiandaohu


Un proiect gigant din Changsa îşi aşteaptă încă primii locuitori


Oraşul-fantomă Ordos, vacant de ani bun


Case goale din Ordos


Case goale din Ordos


Singurele maşini din Ordos sunt parcate lângă sediul guvernului


Erenhot, un oraş construit în mijlocul deşertului


Jumătate din Erenhot e goală, cealaltă jumătate - neterminată


Erenhot are chiar şi un hotel de lux


Acest proiect gigant nici măcar nu are nume


Şi aici, o situaţie similară: maşini doar la sediul guvernului


Dantu este un oraş în majoritate gol, încă de acum 10 ani


Cartiere nelocuite din Dantu


Case nelocuite din Dantu


Oraşul Bayannao'er, aproape gol


Mallul New South China, 99% gol din 2005


Chenggong are 100.000 de apartamente nelocuite

 

 

Versiune mobil | completa