Fregata "Ferdinand" a fost lansată la apă în '86. România a luat-o după ce Marea Britanie a scos-o din serviciu

Fregata "Ferdinand" a fost lansată la apă în '86. România a luat-o după ce Marea Britanie a scos-o din serviciu

Fregata Regele Ferdinand, reprezentând participarea României la monitorizarea embargoului decis de NATO în cazul Libiei, a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române.

Achiziţia fregatei, numită iniţial HSM Coventry şi disponibilizată de către Marina Regală Britanică, a fost aprobată de Guvernul României în 2002. Programul de modernizare şi reabilitare a acesteia şi a fregatei Regina Maria urma să fie realizat de compania BAE Systems. La data de 03.09.2004, în conformitate cu acordul de achiziţie şi planul de activităţi al Comisiei de Acceptanţă a fregatei Regele Ferdinand, au fost semnate documentele de acceptanţă finală a navei, aceasta trecând sub autoritatea statului român, iar marinarii români s-au instalat la bord.

La 9 septembrie 2004, pe dana Victory Jetty din portul Portsmouth/Marea Britanie, s-a conferit în cadru festiv pavilionul navei. Cu această ocazie navei i s-au acordat numele de Regele Ferdinand şi numărul de bordaj F 221.

Citeşte mai multe pe www.mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa