EXCLUSIV- Operaţiunea "SFÂNTA LUMINĂ". Cum a organizat Patriarhia REŢEAUA care aduce lumină de la Ierusalim până în ultima biserică din România

EXCLUSIV- Operaţiunea "SFÂNTA LUMINĂ". Cum a organizat Patriarhia REŢEAUA care aduce lumină de la Ierusalim până în ultima biserică din România

3.224 de kilometri călătoresc cu avionul delegaţii Patriarhiei pentru a aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Să ia flacăra Învierii de la Biserica Sfântului Mormânt din Israel şi să aterizeze cu ea în la Bucureşti, în câteva ceasuri, e însă floare la ureche. Adevărata încercare este să ducă lumina de la Ierusalim până în ultimul cătun din ţară în câteva ore.

Reţeaua bine pusă la punct a Bisericii Ortodoxe Române va intra însă în funcţiune sâmbătă seara, iar în toate eparhiile, protopopiatele şi parohiile din ţară fiecare are misiunea lui, clar stabilită. Ca şi în ceilalţi ani, în care flacăra de la Ierusalim a ajuns la majoritatea bisericilor româneşti, orarul e clar, preoţii sunt la posturi şi nicio întârziere nu este permisă. 16.000 de preoţi şi 20.000 de oameni fără rang bisericesc sunt angajaţi în bisericile din România şi toţi vor fi la slujbă, sâmbătă seara.

În această dimineaţă, în vinerea dinaintea Învierii, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a plecat spre Ierusalim cu un charter special, care a străbătut 1.612 km până la destinaţie. Delegaţii vor sta la la Ierusalim până sâmbătă, între 12:00 şi 14:00, când Lumina coboară la Biserica Sfântului Mormânt, iau flacăra Învierii şi se îndreaptă spre aeroport.

Lumina Sfântă arde în două lămpi speciale, în care se află un combustibil considerat suficient de sigur de Autoritatea Aeronautică Română pentru a fi transportat cu avionul. Potrivit părintelui Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, avionul care aduce lumina la Bucureşti aterizează, sâmbătă, în jurul orei 18:00, pe Aeroportul Internaţional "Henry Coandă".

Feţe bisericeşti de la toate eparhiile din ţară ale Patriarhiei Române vor fi deja la Otopeni, cu felinarele pregătite, să ia flacăra Învierii şi să o ducă spre protopopiatele din zona lor. Cei ce vin de departe, lasă tot în seama avioanelor minunea de a duce lumina la ei acasă, înainte de începerea slujbei. Şi astfel, Lumina Sfântă mai străbate, de la Otopeni, 435 km până la Oradea, 411 km până la Baia Mare, 404 km până la Timişoara ori 322 până la Cluj. Cei din judeţele mai apropiate fac drumul până la eparhie cu maşina, unde îi aşteaptă reprezentanţii protopopiatelor.

Fără întârziere, aceştia iau lumina şi se urcă în maşină. Sosesc la protopopiate, unde-i aşteaptă preoţii, şi ei cu felinare, care duc flacăra spre bisericile lor şi spre cele aflate în drum. 80-90 de biserici se află în fiecare protopopiat, iar reprezentanţii Patriarhiei spun că lumina de la Biserica Sfântului Mormânt va ajunge la majoritatea lor, cu excepţia parohiilor extrem de izolate. "Structura piramidală a Bisericii Ortodoxe Române ne permite să aducem Lumina Sfântă de la Ierusalim în majoritatea parohiilor din ţară în câteva ore", spune părintele Constantin Stoica.

Cele două lămpi în care a fost adusă lumina de la Ierusalim ajung, sâmbătă seara, la Catedrala patriarhală, unde slujba este oficiată de Patriarhul Daniel. "Lumina sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală", adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Citeşte în continuare pe: Gândul
 

 

Versiune mobil | completa