Două tablouri de Grigorescu şi Dărăscu, furate din casa lui Petru Groza, de la Deva, au fost recuperate de poliţişti. Un alt tablou este dat în urmărire - FOTO

FOTO: IPJ Hunedoara

Două tablouri evaluate la 220.000 de euro - "Peisaj", de Nicolae Grigorescu, şi "Peisaj din Deltă", de Nicolae Dărăscu - furate din Casa Dr. Petru Groza din Deva, au fost recuperate de poliţişti, iar un al treilea tablou, "Car cu Boi", aparţinând tot lui Grigorescu şi evaluat la 175. 000 de euro, este dat în urmărire naţională şi internaţională.

Tablourile, care aparţin patrimoniului cultural naţional, au fost furate în perioada 2004-2005, iar furtul a fost sesizat după cinci ani de un descendent al dr. Petru Groza.

"În noiembrie anul trecut, un descendent al dr. Petru Groza a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara în legătură cu faptul că trei dintre tablourile aparţinând colecţiei particulare din imobilul - monument istoric Casa Dr. Petru Groza din Deva, au fost sustrase de către persoane necunoscute, fiind înlocuite cu falsuri contemporane. În urma cercetărilor şi activităţilor investigativ-operative desfăşurate de un colectiv de poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale şi I.P.J. Hunedoara - Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi prezumtivii autori ai faptelor, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara inspectorul Principal Bogdan Niţu.

Poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, un bărbat din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea unui hunedorean din comuna Băcia a sustras din colecţia casei lui Petru Groza cele trei tablouri. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.
"Tablurile au fost luate pe rând, au fost falsificate. Falsurile au fost puse în ramele originale şi apoi duse înapoi în Casa Dr. Petru Groza, iar originalele au fost vândute. Persoana din Băcia care era apropiat al familiei, omul de încredere în administrarea căruia era domeniul nu cunoştea valoarea tablourilor. El a încasat aproximativ 700-800 de lei pentru un tablou", a declarat marţi comisarul Nicolae Popa, ofiţerul de la Serviciul de Investigaţii Criminale care s-a ocupat de acest caz.

Potrivit poliţiştilor, tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către timişorean şi au fost cumpărate de două persoane din Bucureşti.
"Bărbatul din Timişoara a vândut tablourile cu aproximativ 2.000 de euro unul. Pe două dintre ele noi le-am descoperit la mâna a trei la colecţionari de bună credinţă, oameni care le-au cumpărat fără să ştie că sunt furate. Tablourile au fost cumpărate în 2005 de aceştia, iar furtul lor a fost declarat în 2010", a precizat comisarul Nicolae Popa.
"Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate, în perioada 9-18 martie 2011, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri - cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni. În cadrul acţiunii au fost implicaţi şi poliţişti ai structurilor de investigaţii criminale din cadrul D.G.P.M. Bucureşti şi I.P.J. Timiş, beneficiind de sprijinul D.G.I.P.I. Bucureşti şi S.J.I.P.I. Hunedoara", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Adina Velescu.
Cercetările vor continua în vederea recuperării în totalitate a prejudiciului. "Se are în vedere recuperarea celui de-al treilea tablou, "Car cu Boi", autor Nicolae Grigorescu, a cărui valoare a fost estimată la 175.000 euro. Tabloul care se află în urmărire naţională şi internaţională", a mai adăugat procurorul.

 

 

Versiune mobil | completa