DESCINDERI în PORTUL CONSTANŢA-SUD AGIGEA. Igaş: Vom continua acţiunile în vămi pentru a asigura un mediu de afaceri curat

DESCINDERI în PORTUL CONSTANŢA- SUD AGIGEA. Peste o sută de poliţişti verifică containerele cu marfă

UPDATE 2: Igaş: Vom continua acţiunile în vămi pentru a asigura un mediu de afaceri curat

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a spus, joi, că structurile ministerului vor continua acţiunile în vămi şi în punctele de trecere a frontierei, pentru a asigura un mediu de afaceri curat.

"Vom continua acţiunile în vămi şi în punctele de trecere a frontierei pentru că avem datoria să asigurăm un mediu de afaceri curat şi să combatem ferm evaziunea fiscală", a afirmat Traian Igaş, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Ministrul a cerut conducerii Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI fermitate în aplicarea măsurilor legale împotriva celor care nu respectă legea în Portul Constanţa şi continuarea, cu prioritate, a acţiunilor în colaborare cu alte instituţii ale statului cu competenţe în domeniu.

Ioana Burtea, ioana.burtea@mediafax.ro


UPDATE: Poliţia de Frontieră: Verificările din Portul Constanţa vor dura două săptămâni

Acţiunea declanşată, joi, în Portul Constanţa Sud Agigea, unde sunt verificate containere cu marfă, pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală, se va derula şi pe parcursul săptămânii viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat că acţiunea este organizată de Poliţie de Frontieră, sub coordonarea Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar la aceasta participă poliţişti de frontieră, jandarmi şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor.

El a spus că acţiunea declanşată joi, în baza unor informaţii ale DGIPI - Structura Centrală, va continua şi pe parcursul săptămânii viitoare, fiind verificate bunurile din containerele cu marfă sosite în port şi documentele de însoţire a mărfii, în vederea combaterii evaziunii fiscale.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră a susţinut că acţiunea declanşată joi nu are legătură cu acţiunea de luni, în urma căreia au primit mandate de arestare 29 de persoane, între care Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Bădilă a spus că acţiunea de luni a fost organizată de Poliţia de Frontieră, fiind coordonată de DNA, iar operaţiunea de joi este coordonată de MAI. El a precizat că astfel de acţiuni se fac tot timp, iar anul trecut a fost încheiat un plan de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi a contrafacerii.

El a precizat că sunt verificate amănunţit zeci de containere venite din China şi Vietnam, urmând ca echipele de control să stabilească ce conţin acestea.

Fabian Bădilă a adăugat că în funcţie de ce se va constata la finalul controalelor vor fi luate măsurile corespunzătoare.

Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro


Peste 120 de poliţişti de frontieră, vameşi şi jandarmi fac, joi, percheziţii în Portul Constanţa Sud Agigea, fiind verificate containere cu marfă, pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabadă şi evaziue fiscală, potrivit unor surse din Poliţie.

Sursele citate au precizat că se fac verificări la terminalul de containere din port, în baza unor informaţii furnizate de DGIPI - Structura Centrală.

Acţiunea are ca scop combaterea activităţilor ilicite din Portul Constnaţa, respectiv contrabanda şi evaziunea fiscală.

Acţiunea are loc la patru zile de la percheziţiile făcute de anchetatori la Vama Constanţa, în urma cărora 29 de persoane au primit mandate de arestare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi evaziune fiscală.

Astfel, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Miercuri, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) al judeţului Constanţa, comisar şef George Popa, a fost eliberat din funcţie, în cadrul anchetei demarate de DGIPI vizând unele structuri privind îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cazul lui Laurenţiu Mironescu.

Măsura a fost luată ca urmare a managementului defectuos constatat la nivelul unităţii teritoriale în gestionarea competenţelor specifice.

Tot miercuri s-a dispus eliberarea din funcţie a şefului Biroului Protecţie din cadrul SIPI Constanţa.

Ancheta internă derulată de conducerea DGIPI la nivel central şi teritorial continuă, urmând ca rezultatele să fie comunicate cu respectarea prevederilor legale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a cerut, marţi, conducerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) să înceapă o anchetă internă pentru a verifica modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către angajaţii structurilor componente abilitate în plan teritorial şi central, în legătură cu situaţia lui Laurenţiu Mironescu la numirea în funcţia de secretar general al MAI şi pe durata exercitării funcţiei.

Ministrul Igaş a cerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iar rezultatele să fie prezentate în scurt timp, urmând ca în funcţie de concluzii să fie dispuse măsuri în consecinţă.

Ioana Brtea, ioana.burtea@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa