CUM L-AU OMORÂT AMERICANII PE OSAMA BIN LADEN ŞI CE A VĂZUT OBAMA - dezvăluirile şefului CIA. Leon Panetta: "O fotografie va fi prezentată publicului"

CUM L-AU OMORÂT AMERICANII PE OSAMA BIN LADEN ŞI CE A VĂZUT OBAMA - dezvăluirile şefului CIA. Leon Panetta: "O fotografie va fi prezentată publicului"

Într-un interviu acordat televiziunii PBS, directorul CIA, Leon Panetta, a declarat că serviciile secrete americane nu au fost niciodată sigure că bin Laden se află în reşedinţa din Abbottabad. "Strânsesem foarte multe informaţii şi am supravegheat zona o perioadă lungă de timp, observând că una dintre familii seamănă cu a lui bin Laden. Dar nu am putut niciodată verifica faptul că el se află acolo. Dar dacă pui cap la cap toate datele - măsurile de securitate, natura reşedinţei, plus alte informaţii - era clar că avem cel mai bun caz contra lui bin Laden şi eram obligaţi să acţionăm", a spus Panetta.

Apoi, directorul CIA a vorbit despre curierul de încredere al lui bin Laden şi fratele lui. "Ştiam unde locuiesc ei. Interesant, unul dintre ei stătea în casa de oaspeţi, nici măcar nu stătea în reşedinţa principală. Iar celălalt trăia la etajul unu. Aşa că am determinat că familia ascunsă (n.r. care s-a dovedit a fi a lui bin Laden) locuia la etajele doi şi trei. Iar balconul de la etajul trei era prevăzut cu un zid de 2,1 metri, ceea ce însemna că au implementat măsuri sporite de securitate. Dar am putut vedea unii dintre membrii acelei familii şi am tras concluzia că, dacă bin Laden se afla în reşedinţă, locuia probabil la etajul doi sau trei", a explicat directorul.

"Puneţi mâna pe bin Laden! Dacă nu e acolo, ieşiţi naibii afară"

Întrebat dacă Obama a văzut când s-a tras în bin Laden, directorul CIA a declarat că nu. "Nici nu se pune problema. Când echipele au intrat în complex, pot să vă spun că a fost o perioadă de timp de 20-25 de minute, în care nu am ştiut exact ce se întâmplă. Au fost nişte momente foarte tensionate, în timp ce aşteptam informaţii. În sfârşit, McRaven (n.r. coordonatorul acţiunii) a ieşit şi a declarat că a auzit cuvântul 'Geronimo'. Acesta era codul că l-au prins pe bin Laden", a declarat şeful CIA.

Citeşte mai departe de gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa