Cum a reuşit un student paralizat să meargă folosind un dispozitiv-minune

Un student paralizat s-a folosit de un exoschelet robotic pentru a-şi ridica diploma de absolvire.

Un student paralizat de patru ani a reuşit să urce pe o scenă pentru a-şi ridica diploma de absolvire graţie unui dispozitiv creat de un profesor universitar.

Austin Whitney a rămas paralizat de la brâu în jos în urma unui accident rutier petrecut în 2007. Dizabilitatea însă n u l-a împiedicat pe californian să urmeze cursurile unei facultăţi, aşa că bărbatul s-a înscris la cursurile Universităţii Berkley. Sâmbătă, tânărul, în vârstă de 22 de ani şi-a ridicat diploma de absolvire, în prezenţa profesorilor, părinţilor şi a celorlalţi colegi. Atunci când şi-a auzit numele, Whitney a păşit triumfător pe scenă. El a avut nevoie "de un pic de ajutor", scrie www.engadget.com.

Absolventul s-a folosit de un exoschelet robotic, special conceput de o echipă de cercetători de la universitatea californiană, condusă de profesorul Homayoon Kazerooni.

Atunci când oamenii de ştiinţă au proiectat exoscheletul de tip-cadru au mizat pe accesibilitate şi lejeritate, scopuri pe care le-au şi atins de altfel. Cadrul metalic este conectat la un computer ataşabil, care funcţionează pe baza unei baterii reîncărcabile. Autonomia acesteia, scriu jurnaliştii, este de aproximativ 8 ore.

Exoscheletul robotic, creat de echipa californiană, nu permite o mobilitate foarte mare, dar preţul e unul accesibil în raport cu alte dispozitive similare existente pe piaţă. Invenţia profesorului Kazerooni oferă posibilitatea de a te mişca şi costă 15.000 de dolari. Preţul este mai mic comparatic cu alte aparate care facilitează deplasarea şi care costă în jur de 100.000 de dolari bucata.


 

 

Versiune mobil | completa