Cum a reuşit "DOREL" să TAIE comunicaţiile externe ale României pentru trei zile. BECALI a fost cât pe ce să rateze un TRANSFER pentru că nu avea cum să vorbească în străinătate

Cum a reuşit "DOREL" să TAIE comunicaţiile externe ale României pentru trei zile. BECALI a fost cât pe ce să rateze un TRANSFER pentru că nu avea cum să vorbească în străinătate

Incidentul din Georgia, ţară care, alături de Armenia şi Azerbaidjan, a rămas fără conexiune la internet, timp de mai multe ore, din pricina secţionării cablurilor optice de către o băbuţă care săpa după cupru, a iscat întrebarea dacă nu cumva şi România este vulnerabilă în faţa unor asemenea "atacuri informatice". Gheorghe Şerban, directorul Asociaţiei Naţionale a Furnizorilor de Internet (ANISP), organizaţie ce reuneşte 42 de membri - societăţi comerciale private (precum Romtelecom şi Orange), dar şi instituţii de stat (STS, Teletrans, Radiocomunicaţii), susţine că o "pană" completă de internet este imposibilă.

"Există câteva zeci de trunchiuri de comunicaţie prin fibră optică cu exteriorul ţării. Fiecare furnizor important de internet - şi sunt în jur de 20 - are 2-3 ieşiri spre exterior, fie că acestea sunt spre Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova sau Ucraina. De pildă, Romtelecom dispune de două magistrale de comunicaţii proprii - una spre Germania, prin Ungaria, şi alta spre Grecia, prin Bulgaria. În jur de 10 furnizori au magistrale proprii, ceilalţi s-au legat la reţelele altor mari furnizori, fie ei interni sau externi. Internetul a fost astfel conceput, încât, chiar dacă secţionezi o magistrală sau distrugi un nod de comunicaţie, informaţia va fi deviată pe alte canale şi tot va ajunge la destinaţie. E posibil ca viteza de acces să scadă, dar serviciul nu va dispare", spune Gheorghe Şerban.

În afara transportului datelor pe calea clasică, a reţelelor optice, există şi radiocomunicaţiile şi transmisiile satelitare, astfel încât, doar o pană completă de electricitate ar putea să ne lase fără comunicaţii la distanţă.
"Este, aşadar, exclus să rămânem fără legătură cu exteriorul prin internet. În privinţa reţelelor interne nu vreau să ma hazardez şi să dau un procent de 100% pentru siguranţa acestora, chiar dacă s-a gândit un sistem cu multiple posibilităţi de deviere a semnalului", precizează directorul ANISP. Membrii asociaţiei au pus la punct, pentru Capitală, o reţea cu 5 noduri, fiecare interconectat cu cel puţin altele două. Astfel că, orice conexiune între două sau chiar mai multe noduri ar fi întreruptă, traficul de date va fi doar deviat, nu terminat. "Totuşi, matematic nu putem exclude posibilitatea ca toate conexiunile să fie tăiate, în acelaşi timp", consideră Şerban.

CITEŞTE MAI DEPARTE PE: www.gândul.info

 

 

Versiune mobil | completa