Cum a fost exmatriculat elevul Platon dintr-a XII-a pentru că a fotografiat şi a publicat imagini din viaţa liceului. Profesorii au considerat SCANDALOASĂ ACEASTĂ GALERIE FOTO:

Cum a fost exmatriculat elevul Platon dintr-a XII-a pentru că a fotografiat şi a publicat imagini din viaţa liceului. Profesorii au considerat SCANDALOASĂ ACEASTĂ GALERIE FOTO:

Tudor Platon, elev în clasa a XII-a la Liceul Informatic din Piatra Neamţ a fost exmatriculat pentru că şi-a fotografiat colegii fumând sau jucând cărţi după orele de curs.

Fotografiile au fost făcute în cadrul unui proiect pentru "Grădiniţa de Fotografie Documentară Oskar", un curs paralel urmat de Tudor Platon. Elevul spune că a avut acordul verbal al profesorilor pentru realizarea proiectului, însă, în momentul în care fotografiile au fost publicate, profesorii l-au acuzat că a denigrat imaginea liceului.

Tudor a retras fotografiile de pe site-ul "Grădiniţei de Fotografie" însă, după două săptămâni, atât el, cât şi cinci colegi care apăreau în fotografii au fost mutaţi disciplinar la alt liceu. Profesorii liceului de informatică au motivat gestul spunând că fotografiile au fost regizate, iar cele în care apar şi profesorii au fost realizate fără acordul lor.

"Am vorbit cu profesorii, dar n-am cerut un acord scris şi de aici au apărut complicaţiile", a declarat Tudor Platon pentru gândul. Tudor susţine că nu a regizat nimic, iar cât timp a realizat fotografiile toată lumea, inclusiv profesorii, ştiau ceea ce face.

"Nu sunt regizate, am fotografiat doar ceea ce fac ei. Ei rămân des... rămâneau, că acum au fost daţi afară... Rămâneau după ore şi jucau poker. Sau fumau în subsolul clădirii... Nu eram eu nebun să-i târăsc în subsolul clădirii şi să le fac poze cu ţigările... Nu-i nimic regizat, mai ales că proiectul a fost făcut pentru o şcoală documentară. Asta s-a întâmplat, asta am fotografiat", spune Tudor.

Elevul adaugă că ar fi fost aproape imposibil ca profesorii să nu ştie că sunt fotografiaţi, având în vedere natura şi dimensiunile aparatului pe care l-a folosit.

"Fotografiile le-am făcut cu un aparat Cannon 40 D. Face mult zgomot când declanşează şi mai e şi foarte mare. Nu se putea face altfel. Am vorbit cu profesorii, cel puţin la ora de informatică mă plimbam cu aparatul prin clasă şi mă lăsau să fac fotografii", povesteşte Tudor.

Cum au reacţionat profesorii: mutare discipinară votată în unanimitate

Când fotografiile au fost publicate, profesorii au reacţionat negativ şi i-au cerut să le retragă. Deşi s-a conformat, după două săptămâni, atât Tudor, cât şi colegii suprinşi în poze au fost mutaţi disciplinar în urma unei hotărâri a Consiliului Profesoral.

"Motivul a fost acela al atitudinii sale în raport cu profesorii şi elevii", spune Inspectorul Şcolar General din Piatra Neamţ, Georgeta Luminiţa Vîrlan.

"În Consiliul de Administraţie al liceului decizia de mutare disciplinară s-a votat în unanimitate. Au fost doar două abţineri, cea a reprezentantului elevilor şi a directoarei", spune Luminiţa Vîrlan, adăugând că, în calitate de inspector şcolar, nu a putut trece peste decizia colegilor săi profesori.

"Am văzut şi eu fotografiile, şi, atât cât contează, talentul său a câştigat în mine un admirator. Am vorbit cu Tudor şi ştiu că este un elev peste medie", a declarat Luminiţa Vîrlan pentru gândul.

"Sunt surprins, nu neapărat dezamăgit de reacţia profesorilor. Nu mă aşteptam să mă dea afară. Le-am spus că eu pot să am o opinie despre şcoală pe care sunt liber să o exprim. Nu a înţeles nimeni. Am citit regulamentul şcolii, am citit regulamentul de la minister şi nu am dat de nicio lege în care mi se interzice să denigrez imaginea şcolii. Oricum, nu la asta m-am gândit. N-am avut aşa ceva în cap.
M-au dat afară din şcoală pentru că am fotografiat în şcoală fără acordul lor. Din păcate acordul fusese doar verbal, nu m-am gândit să îl cer şi în scris", spune Tudor Platon.

Radu Sigheti: "Această decizie mi se pare obtuză şi neadecvată timpurilor în care trăim"

Cazul lui Tudor Platon a atras şi atenţia Asociaţiei Fotografilor de Presă din România. Preşedintele de onoare, Radu Sigheti a văzut fotografiile lui Tudor şi s-a arătat surprins de decizia liceului.

"Nu găsesc nimic defăimător pentru o instiţuţie de învăţământ. Tudor a documentat viaţa elevilor şi şcoala într-un mod foarte realist, din interior, poate chiar mai bine decât ar putea un fotograf venit din afară. Şcoala respectivă ar trebui să aprecieze şi să se mândrească cu un asemenea elev, nu să-l exmatriculeze", a declarat Radu Sigheti pentru gândul.

Sigheti crede că fotografiile ar fi putut cu greu fi făcute fără ştiinţa profesorilor.

"Faptul că a fotografiat în clasă din perspectiva unui elev care stă în bancă adaugă veridicitate imaginilor care sustin foarte clar punctul de vedere al elevului. Unele din imagini pot părea ca fiind realizate fără ştiinţa celor fotografiaşi, dar mă îndoiesc de acest lucru deoarece se pare că aparatul folosit a fost unul semi-profesional care face destul zgomot şi prin dimensiunile lui nu prea poate fi ascuns".

Fotografiile au fost văzute şi de unul dintre câştigătorii prestigiosului concurs World Press Foto.

"A făcut o treabă foarte bună arătând viaţa de zi cu zi a elevilor din România. Nu e o viziune simplistă, este ceva foarte complex pentru cineva de vârsta lui. Dacă profesorii nu sunt pregătiţi să accepte realităţile trăite de elevi şi preferă să creadă că ele nu există, înseamnă că aceştia sunt mai preocupaţi de reputaţie, decât de binele elevilor lor".

Radu Sigheti solicită ministerului să-l repună în drepturi pe Tudor Platon.

"Această decizie mi se pare obtuză şi neadecvată timpurilor în care trăim. Aş dori ca şcoala respectivă, Inspectoratul Judeţean sau Ministerul Învăţământului să interpreteze şi să judece corect acest reportaj şi să-l repuna în drepturi pe acest elev care nu a făcut nimic altceva decât ceea ce face orice jurnalist sau fotoreporter, a spus adevarul".

 

 

Versiune mobil | completa