Confederaţia Meridian cere autorităţilor să detensioneze situaţia conflictuală din Valea Jiului

de Ramona Rosulescu

GIGI CIUNCANU / MEDIAFAX FOTO

Preşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Popescu, le-a cerut, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să facă demersurile necesare pentru detensionarea situaţiei conflictuale din Valea Jiului.

Preşedintele Confederaţiei Miniere Meridian, Ion Popescu, a trimis scrisori deschise preşedintelui Traian Băsescu, primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi celui al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care le cere să intervină pentru detensionarea stării tensionate din Valea Jiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Protestul minerilor din cadrul Companiei Naţionale a Huilei S.A., Petroşani, după cum este cunoscut, s-a generalizat la nivelul tuturor exploatărilor miniere din Valea Jiului şi se datorează faptului că la nivelul acestei companii nu se aplică Actul adiţional la Contractul colectiv de muncă încheiat între sindicate şi administraţie în data de 28 ianuarie a.c. Prin urmare, vă adresăm rugămintea ca în baza prerogativelor pe care le deţineţi să întreprindeţi demersurile necesare pentru ca factorii responsabili să respecte aplicarea convenţiilor colective încheiate, fiind singura soluţie capabilă sa anuleze starea conflictuală", se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit aceleiaşi scrisori, sindicatele au făcut până în prezent toate demersurile la nivelul Ministerului Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Finanţelor Publice, în aşa fel încât să fie asigurat climatul de linişte socială şi continuitatea desfăşurării activităţii în subteran, dar neaplicarea convenţiilor colective au scos minerii în stradă.

"Apreciem că în acest moment al protestelor nici administraţia CNH şi nici sindicatele nu vor putea gestiona starea conflictuală existentă", se arată în scrisoarea Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

Sindicatul Muntele din Valea Jiului, cel care reprezintă 5.500 din cei 7.700 de mineri de la Compania Naţională a Huilei din Petroşani, este afiliat la Confederaţia Minieră Meridian.

Cei aproximativ 5.000 de mineri care au protestat, miercuri, în curtea CNH au decis să suspende protestele de stradă până când vor afla rezultatele negocierilor de la Bucureşti, iar joi dimineaţă se vor întâlni în sălile de pontaj pentru a primi informaţii de la liderii de sindicat.

Liderul de sindicat Petre Nica i-a rugat pe minerii care protestau în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) să plece acasă, pentru că, de la ora 16.00, reprezentanţii lor participă la negocieri la Ministerul Economiei.

Nica s-a înţeles cu minerii ca joi dimineaţă, la ora 5.00, să meargă în sălile de pontaj de la unităţile miniere, unde liderii de sindicat îi vor informa despre rezultatul negocierilor de la Bucureşti.

Minerii au afirmat că, dacă rezultatul nu va fi unul favorabil, nu vor renunţa la acţiunile de protest şi nu vor relua lucrul.

Ca urmare, minerii au plecat.

Peste 2.000 de mineri de la cele şapte exploatări din Valea Jiului s-au adunat, miercuri dimineaţă, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă. Ulterior, minerii, al căror număr a crescut între timp, au plecat în marş pe străzile din localitate, scandând lozinci împotriva Guvernului.

După aproximativ o oră de protest pe străzile din Petroşani, minerii s-au întors la sediul CNH, iar între timp numărul lor a ajuns la aproximativ 5.000.

Ulterior, cei aproximativ 5.000 de mineri au plecat din nou în marş pe străzile din municipiul Petroşani. O parte dintre ei au blocat DN 66, timp de câteva minute, întrucât voiau să se îndrepte spre Defileul Jiului, însă ulterior toţi ortacii s-au întors la sediul Companiei Naţionale a Huilei.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei CNH şi o delegaţie a minerilor, formată din trei membri de sindicat şi din trei mineri, au plecat la Bucureşti, unde în jurul orei 16.00 vor avea loc negocieri la Ministerul Economiei.

La Ministerul Economiei în cursul acestei dimineţi au avut loc negocieri pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, plătită în luna februarie cu 75 de lei, pentru celelalte luni din 2012 trebuind negociat un nou preţ. În prezent, între CNH şi cele două termocentrale care cumpără huila nu există un contract pentru preţul gigacaloriei.

Marţi, ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească începând de miercuri minerilor disponibilizaţi anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru Ion Ariton.

"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

 

 

Versiune mobil | completa