Cine este "OMUL DE LA CAPĂTUL TUNELULUI"? Interceptările din dosarul MAFIEI din Vama Constanţa

Cine este "OMUL DE LA CAPĂTUL TUNELULUI"? Interceptările din dosarul MAFIEI din Vama Constanţa

La instanţa supremă sunt audiaţi cei 28 de inculpaţi reţinuţi în dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanţa. Potrivit dispoziţiei judecătorului, inculpaţii dau declaraţii separat, ei fiind duşi în arestul instanţei până când sunt chemaţi pe rând să dea declaraţii.


Unii dintre avocaţii care au asistat la audieri au declarat jurnaliştilor că toţi cei opt inculpaţi audiaţi până la ora 20.30, printre care fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, Eugen Bogatu, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, Liviu Durbac şi Aurelian-Cătălin Pilcă, au fost întrebaţi "insistent" de către procurorul de şedinţă - Gheorghe Bocşan - dacă au avut legături directe sau indirecte cu şeful ANAF Sorin Blejnar sau dacă sume de bani din afacerile din Portul Constanţa ajungeau la ANAF.

Potrivit avocaţilor, toţi cei opt ar fi răspuns negativ la aceste întrebări.


Totodată, Liviu Durbac ar fi negat în faţa judecătorului Iulian Dragomir că în interceptarea în care el îi spune unei alte persoane "vezi că s-a supărat omul de la capătul tunelului" ar fi vorba de Sorin Blejnar.


Ordonanţele de reţinere în acest caz vor începe să expire după ora 23.00, caz în care persoanele vor putea asista libere în sala de judecată la proces.

Mironescu a spus că voia post de şef în Portul Constanţa şi că se înţelegea bine cu Boagiu

Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a declarat la ICCJ că nu îşi dorea funcţia de la minister, ci un post de conducere în Portul Constanţa, el precizând că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergenţe cu Radu Berceanu, conform unor avocaţi.


Instanţa supremă audiază cele 28 de persoane reţinute în dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanţa. Inculpaţii dau declaraţii separat, ei fiind duşi în arestul instanţei şi chemaţi pe rând la audieri.
Potrivit unor avocaţi din dosar, Laurenţiu Mironescu ar fi declarat în faţa judecătorului Iulian Dragomir că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, dar, în schimb, existau neînţelegeri între el şi Radu Berceanu.


În acest context, Mironescu ar fi susţinut că "totul este lucrătura lui Radu Berceanu".


De altfel, Mironescu ar fi admis în faţa judecătorului că îşi dorea un post de conducere în Portul Constanţa şi nicidecum să ajungă secretar general la MAI, au mai spus avocaţii.
Laurenţiu Mironescu a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat că a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, pentru ca Mironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale, promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CN Administrarea Porturilor Maritime.


În acest dosar, procurorii DNA efectuează cercetări pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.


Senatorului Mircea Marius Banias i-a fost impusă interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile, iar 28 de persoane au fost reţinute. De asemenea, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă a lui El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

Cătălin Lupăşteanu, catalin.lupasteanu@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa