Cel mai mare furt de energie din lume. 32% din producţia naţională din India este sustrasă din reţea. Din cauza pierderilor, 400 de milioane de oameni stau "în beznă"

Cel mai mare furt de energie din lume. 32% din producţia naţională din India este sustrasă din reţea. Din cauza pierderilor, 400 de milioane de oameni stau "în beznă" Foto: REUTERS/Mukesh Gupta

India este scena celui mai mare furt de energie electrică din lume, unde circa o treime din producţia naţională este sustrasă din reţea prin diverse instalaţii artizanale, iar pierderile cauzate de acest fenomen împiedică investiţii în extinderea reţelei, ţinând "în beznă" 400 de milioane de oameni.

"Cablurile sunt chiar acolo, este foarte uşor să iei curent. Trebuie să fii atent când plouă, că poţi să te electrocutezi când legi firele", spune un locuitor din New Delhi care îşi alimentează locuinţa cu electricitate legând nişte fire la cablurile de distribuţie care trec chiar prin faţa ferestrei.

Circa o treime din electricitatea generată în India este furată sau se pierde în echipamentele învechite din reţeaua de distribuţie, a declarat ministrul Energiei, P. Uma Shankar, potrivit Blooomberg.

Potrivit unui studiu efectuat de Deloitte LLP pentru anul 2010, situaţia din India reprezintă cel mai mare furt de energie la nivel mondial, pierderile fiind estimate la 32% din producţia naţională de electricitate. În China, rata este de 8%.

Fenomenul privează companiile indiene de distribuţie de 16 miliarde de dolari pe an şi reduce Produsul Intern Brut cu 1,2%, într-o economie de 1.300 miliarde de dolari, potrivit Comisiei de Planificare.

Pierderile împiedică lucrări de extindere a reţelei de distribuţie către cei circa 400 de milioane de oameni care trăiesc în India fără să beneficieze de acest serviciu.

Guvernul a cerut celor mai mari producători de energie din ţară, precum Reliance Power şi Tata Power, să introducă substaţii în reţeaua de distribuţie pentru monitorizarea şi controlul consumului. Obiectivul autorităţilor este înjumătăţirea pierderilor şi furturilor din reţea până în anul 2013.

Subsidiarele Tata Power şi Reliance Power care administrează din 2002, în parteneriat, reţeaua de distribuţie din New Delhi spun că au redus furturile şi pierderile cu două treimi. Cu toate acestea, companiile nu au devenit profitabile, parţial şi din cauza tarifelor controlate de guvern.

Potrivit datelor ministerului de statistică din India, consumul anual de energie al ţării se ridică la peste 840 TWh, faţă de circa 53 TWh în România.

Vlad Popescu, vlad.popescu@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa