Ce nu a distrus tsunami-ul? Legătura Japoniei cu Şcoala 6 din Vulcan

Ce nu a distrus tsunami-ul? Legătura Japoniei cu Şcoala 6 din Vulcan

Crucea Roşie a lansat un apel umanitar de strângere de fonduri pentru ajutorarea japonezilor loviţi de un cutremur şi un tsunami devastator. Mai multe ţări, printre care şi România, şi-au oferit ajutorul. Primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, crede că poate mai mult.

Edilul din Valea Jiului susţine că a transmis o adresă oficială Ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Natsuo Amemiya, prin care se oferă să aducă în Vulcan mai mulţi copii rămaşi pe drumuri în urma dezastrului ce a lovit Ţara Soarelui Răsare. "Sufleteşte, este normal să transmitem aceste adrese de sprijin". Însă primarul spune că legătura între oraşul său şi Japonia este una mult mai strânsă.

Totul a început în 2004, când Şcoala Generală nr. 6 din Vulcan a primit o donaţie considerabilă din partea ambasadei. "Am beneficiat de un sprijin important, iar banii i-am folosit să cumpărăm mobilier şi rechizite. A fost şi ambasadorul la deschidere. Această legătură între Japonia şi şcoala 6 nu poate fi uitată. Între mine şi ambasador s-a legat o relaţie şi mai strânsă, participând în fiecare an la ziua domniei sale", a declarat Gheorghe Ile.

"Două kile de carne în plus nu contează"
Situaţia tragică pe care o traversează Japonia nu l-a lăsat indiferent pe primar. A pus mâna pe pix şi tastatură şi a trimis o înştiinţare oficială către ambasadă. Le-a spus că Primăria Vulcan are o cabană, cu vreo 40 de locuri. Acolo ar putea să ţină câţiva copii din Japonia. "Noi le-am propus, ei se hotărăsc ce să facă. Noi le putem pune la dispoziţie asta. De transport trebuie să se ocupe", zice edilul.
Nici masa nu va fi o problemă. "Eu aş ţine doi copii, un alt consilier, unu, ne descurcăm. Nu se pune problema de cheltuială. Avem două ONG-uri, aici în Vulcan, prin care asigurăm masă la circa 40 de copii necăjiţi, cu o situaţie materială mai precară. Două kile de carne în plus nu contează", a încheiat primarul.
Gheorghe Ile este singurul din judeţul Hunedoara, pe lângă autorităţile locale din Petroşani, care au venit cu o iniţiativă de ajutorare a Japoniei. Primarul din Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat că va demara o acţiune de strângere de fonduri, căutând un cadru legal în acest sens. Şi el a transmis o scrisoare Ambasadei Japoniei, reprezentantul acesteia fiind de mai multe ori în municipiu, în perioada în care japonezii au modernizat o parte a centralei de la Paroşeni. (Mihai Radic)

 

 

Versiune mobil | completa