Care sunt regulile de circulaţie pe CEA MAI DERUTANTĂ ŞOSEA din Marea Britanie, unde s-au dat amenzi de 5,7 milioane de euro

SURSA FOTO: Daily Mail

O cameră de supraveghere a traficului, montată într-o zonă rezidenţială liniştită din Marea Britanie, a dus la acordarea unui număr record de amenzi şi puncte de penalizare. Din octombrie 2006, când a fost instalată, până în martie 2011, a surprins 41. 237 de şoferi încălcând regulile de circulaţie.

O cameră montată pe Grafton Road, o stradă din nord-vestul Londrei, a reuşit performanţa de a aduna 5,7 milioane de euro din amenzi în doar cinci ani de funcţionare. Performanţele" camerei se datorează faptului că, odată cu montarea acesteia, autorităţile au stabilit pe acea porţiune de şosea, desemnată "cea mai derutantă stradă din Marea Britanie", mai multe indicatoare rutiere care, în loc să reglementeze circulaţia, mai mult o încurcă. "Peste 41.000 de conducători auto care au trecut pe acolo au fost sancţionaţi, după ce consiliul local a instalat acolo nouă semne rutiere şi o cameră de supraveghere a traficului, care derutează pe oricine pătrunde pe respectiva stradă", scrie Daily Mail.

Carosabilul a fost împărţit pe trei benzi de circulaţie, dintre care cea din mijloc e blocată pentru şoferii obişnuiţi, accesul fiind permis doar maşinilor de urgenţă.

Cea mai ciudată dintre regulile de circulaţie care se aplică aici le interzice şoferilor să circule pe un sens dimineaţa, iar seara pe celălalt.

Două seturi de semne de circulaţie îi întâmpină pe şoferi şi pe motociclişti, indicându-le exact intervalele de timp în care aceştia nu pot circula (mai exact, între 19:00 şi 22:00 seara într-o direcţie şi între 2:00 noaptea şi 7:00 dimineaţa în celălalt sens).

În acelaşi loc există două semne de "acces interzis", fiecare pentru banda opusă celei pe care te afli în momentul respectiv.

Existenţa unui indicator de sens giratoriu şi a altuia care semnalizează prezenţa camerelor de supraveghere a traficului în zonă le dau mai multe bătăi de cap şoferilor.

Până acum cinci ani, accesul către Grafton Road era reglementat de o singură barieră acţionată hidraulic şi un semafor. Conducătorii auto se confruntă în prezent cu nouă indicatoare, un set de semafoare defunct şi o barieră care poate fi cu greu observată din cauză că s-a cufundat în pământ. În aceste condiţii, membrii Consiliul Camden din nordul Londrei, care se ocupă de marcajele rutiere în zonă, au fost acuzaţi că profită de pe urma conducătorilor auto şi că îi foloseşte pe aceştia pe post de "vaci de muls bani". Chiar noaptea trecută a avut loc un protest, la care au participat mai mulţi şoferi. "Este absolut uluitor. Este o şosea-capcană, care îi jefuieşte pe cei care o străbat. Este una dintre cele mai profitabile camere în ţară - şi este amplasată pe o stradă rezidenţială", a declarat nemulţumit un protestatar.

Un purtător de cuvânt al consiliului a negat această acuzaţie şi a declarat faptul că dispozitivul de supraveghere nu serveşte drept capcană. "Semnele rutiere care indică restricţiile sunt clare pentru şoferi", a susţinut acesta.

 

 

Versiune mobil | completa