BACALAUREAT 2011: Ştefan Gheorghidiu şi D-l Goe, transformaţi în personaje de teatru de absolvenţii de liceu

BACALAUREAT 2011: Ştefan Gheorghidiu şi D-l Goe, transformaţi în personaje de teatru de absolvenţii de liceu

Cel de-al treilea subiect la proba de limbă şi literatură română i-a pus în dificultate pe unii elevi care au susţinut, luni, prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat.

Redactează un eseu de două-trei pagini, despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Aşa suna cel de-al treilea subiect.

Aşadar, elevii trebuiau să aleagă un personaj din comediile lui Caragiale (O scrisoare pierdută sau O noapte furtunoasă), dramele lui Camil Petrescu (Jocul ielelor sau Suflete tari) sau Iona, de Marin Sorescu.

Nu puţini au fost însă cei care l-au caracterizat pe Ştefan Gheorghidiu, personajul romanului "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", de Camil Petrescu, fie pentru că nu au luat în seamă criteriul după care trebuia aleasă opera - genul dramatic -, fie pentru că au considerat că romanul spune povestea unei iubiri dramatice.

Mai mult decât atât, unii absolvenţi de clasa a XII-a l-au caracterizat pe D-l Goe, personajul din schiţa lui Caragiale, care nici măcar nu se mai studiază în liceu.

Ce spun profesorii?

"Elevii nu sunt bine pregătiţi. Subiectul nu are nicio vină. A fost bine formulat. În cazul în care nu s-a făcut alegerea potrivită, punctajul nu se va acorda. Dacă au ales un text aparţinând genului dramatic şi au încurcat autorii, s-ar putea acorda un 0,20, dar asta nu-i va ajuta foarte mult pe elevi", a declarat pentru gândul Dan Munteanu, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional ''Matei Basarab'' din Bucureşti.

Şi la Constanţa, unii elevi au făcut aceeaşi confuzie.

"Am întâlnit şi noi destul de multe lucrări cu această confuzie. Punctajul nu se acordă. Elevii nu au citit cu atenţie, au avut emoţii şi s-au repezit să rezolve subiectul", a declarat Gabriela Costea, inspector şcolar de specialitate limba şi literatura română din Constanţa.

În rândul profesorilor de română, sunt însă şi alte păreri.

"Subiectul putea fi formulat puţin mai clar. Putea fi indicat numai numele operei sau al autorului. La olimpiadă, de exemplu, elevii au avut de ales între dramatic şi epic", a declarat Carmen Catalan, profesor de limba şi literatura româna la Liceul ''George Călinescu'' din Bucureşti.

Nu este pentru prima dată când subiectul al treilea de la proba de limbă şi literatură română pune probleme prin confuziile pe care le creează. În 2006, elevii au avut de realizat un eseu în care să prezinte condiţia intelectualului în societate, prin referire la un roman studiat, aparţinând unui autor canonic (Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda).
Atunci, destul de mulţi elevi i-au transformat în intelectuali pe Ilie Moromete şi Ion al Glanetaşului.

Rezultatele la bacalaureat se vor afişa pe 3 iulie.

Vezi baremul şi subiectele.

 

 

Versiune mobil | completa