Angajaţii MAI, plătiţi cu 550 de lei mai puţin luna aceasta. Igaş promite că banii vor fi înapoiaţi şi anunţă că urmează 18.000 de concedieri luna viitoare

Angajaţii MAI, plătiţi cu 550 de lei mai puţin luna aceasta. Igaş promite că banii vor fi înapoiaţi după economiile făcute prin cele 18.000 de concedieri planificate (FOTO: Ovidiu Micsik, MEDIAFAX)

Celor aproximativ 140.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne li se va tăia norma de hrană de la 720 de lei la 130 de lei, în luna iunie, pentru a nu se depăşi bugetul de 1,7 miliarde de euro alocat ministerului.

Banii vor fi restituiţi în al treilea trimestru al acestui an, după ce vor începe restructurările care prevăd disponibilizarea a 18.000 de angajaţi. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat că disponibilizările vor începe în luna iulie.

Ministrul a adăugat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori peste media europeană.

"Vreau să asigur pe toţi lucrătorii MAI că este vorba despre o situaţie temporară, despre o amânare, şi nu despre o tăiere a drepturilor, iar diferenţa de bani va fi returnată integral. Este regretabil faptul că Legea privind unele măsuri speciale pentru încadrarea în limitele bugetare pentru MAI în anul 2011 a fost respinsă de Parlament şi că suntem nevoiţi în acest moment să afectăm - chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp - drepturile salariale ale tuturor angajaţilor", a declarat Igaş.

Ce angajaţi riscă să-şi piardă posturile

Ministrul a declarat că nu va concedia niciun poliţist care lucrează în stradă, pentru a nu fi afectată siguranţa publică. Măsurile ar viza în special structurile suport şi Aparatul central.

Igaş a adăugat că în minister există multe posturi care nu se justifică şi care ar fi dispărut în cazul în care s-ar fi făcut cu adevărat o reformă în MAI.

Ministrul a adăugat că până vineri va avea o evaluare a fiecărei structuri din MAI, precum şi o analiză a organigramelor de personal.

Igaş a explicat că după ce se încheie analiza la fiecare organigramă, posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior vor fi ocupate. Tot de vineri va fi supus dezbaterii publice proiectul privind legea statutului poliţistului, prin care se urmăreşte o revoluţionare a acestui statut.

Ministrul a amintit că cei care vor rămâne în minister vor avea în continuare toată susţinerea conducerii instituţiei şi a asigurat cetăţenii că procesul de restructurare nu face decât să crească ordinea şi siguranţa publică.

Sindicatele anunţă proteste pentru săptămâna viitoare

Liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat că reducerea normei de hrană înseamnă că un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar.

"Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru luna iunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al poliţistului român ameninţat cu destituirea", a spus Lincu.

La rândul său, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Toader Paraschiv, a susţinut că norma de hrană era o măsură compensatorie acordată poliţiştilor de mai mult timp.

Potrivit lui Paraschiv, reducerea normei de hrană duce la o diminuare a veniturilor cu aproximativ 30%.

Liderul SNPPC a adăugat că poliţiştii vor declanşa proteste, primele acţiuni care ar putea avea loc de săptămâna viitoare fiind de pichetare a prefecturilor.

Burtea Ioana, ioana.burtea@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa