Andreea Esca şi Cristian Tudor Popescu despre meseria de jurnalist. De la forumiştii care „riscă să intre în depresie” la revista pentru femei ca "un gadget” VIDEO

Andreea Esca şi Cristian Tudor Popescu despre meseria de jurnalist. De la forumiştii care „riscă să intre în depresie” la revista pentru femei ca "un gadget” VIDEO

"În prezent nu este nicio deosebire între un jurnalist şi un mecanic auto, care poate să fie la fel de bun sau la fel de prost", a declarat, joi, Cristian Tudor Popescu, senior editor gandul.info, adăugând că jurnalismul este o "prestare de servicii". Afirmaţia a fost făcută joi în cadrul seminarului organizat de Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro pentru lansarea proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP". Proiectul este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Click AICI pentru VIDEO cu Cristian Tudor Popescu

La seminar au participat membri ai grupului-ţintă al proiectului JETOP care cuprinde 112 persoane.

"Meseria de jurnalist nu a fost aşa, în anii '90 nu era aşa, avea o aură care o făcea diferită de meseria, de pildă, extrem de onorabilă şi căutată de mecanic auto, ca să nu spun tinichigiu, că se interpretează. Este meseria preferată a domnului preşedinte. Îi zic mecanic auto. În clipa de faţă, după părerea mea, nu este nicio deosebire între un jurnalist şi un mecanic auto, care poate să fie la fel de bun sau la fel de prost", a spus Cristian Tudor Popescu.

Despre tabloidizare

"Tot se discută despre tabloidizare, ne văităm că apar persoanele astea Borcea, Moni, Iri, Pepe ş.a.m.d. Dar chipsurile Lay's sunt tabloide? O sticlă de Cola de doi litri este tabloidă? Nu sunt tabloide, omul cumpără o pungă de chipsuri şi o mănâncă. Nu se mai pune problema dacă e tabloidă sau nu, dacă are o misiune nobilă, educativă, formativă îngurgitarea de chipsuri", a spus Popescu.

După părerea lui Popescu, la fel trebuie gândit şi în legătură cu presa. "În momentul de faţă, se împachetează două picioare de damă lungi dezgolite cât se poate până sus, un ficat de bărbat adult expus, eventual nişte vată în nas de la un mort, e ca în reţeta aia a vrăjitoarelor de la începutul lui «Macbeth» şi asta este formula cu care se vinde, se face audienţă, se face rating, se fac accesări, toate astea înseamnă un singur lucru, înseamnă dictatura mass asupra media", a mai afirmat Popescu.

Cine riscă să "intre în depresie"

"Când primeam 1 kg de scrisori la ziar, prea puţin cunoşteai cui te adresezi. Acum am oameni care, la trei minute după ce pun editorialul pe internet, vin cu înjurături. Dacă aş muri, aceştia ar intra în depresie. Scopul lor în viaţă este să vină să clapeteze acolo la mine", a declarat Cristian Tudor Popescu, senior editor gandul.info.

Cristian Tudor Popescu a explicat audienţei că "pe internet trebuie să dai alte titluri, să scrii altfel, arătând că se produce un "hipertext", odată ce textul postat intră în coproducţie cu comentariile care se adaugă.

El a spus că în SUA un sondaj recent a arătat că populaţia preferă tot mai mult să citească ştirile pe internet, nu pe print.

"Acum trebuie să ai comentariul cu 5 secunde înainte de a se produce evenimentul", a mai arătat Popescu, care a adăugat că oricând un blog obscur poate veni cu o ştire în premieră şi a dat exemplul unui site oarecare care a anunţat în premieră moartea megastarului Michael Jackson.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE PE: www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa