Anders Breivik, atacatorul norvegian: “Văd Modern Warfare 2 ca făcând parte din instruirea mea”. PLUS Legătura dintre masacrul de la Oslo şi jocurile video

Anders Behring Breivik, criminalul norvegian: “Văd Modern Warfare 2 ca făcând parte din instruirea mea”. Care e legătura dintre un criminal şi jocurile video

Sociologii francezi încearcă să "justifice" actul criminal al norvegianului Anders Behring Breivik prin prisma jocurilor video. Autorul atentatelor de la Oslo s-a autodeclarat atât în timpul anchetei de ieri, cât şi în manifestul de 1.500 de pagini postat pe internet, un iubitor al jocurilor de acest tip. Potrivit Le Monde, inculpatul e adeptul jocurilor de rol, cum ar fi "Dragon Age", fiind un expert în World of Warcraft (WoW).

Citeşte şi: Anders Breivik ar putea fi inculpat pentru crime împotriva umanităţii. Acuzaţia se pedepseşte cu 30 de ani de închisoare

Violenţa grafică a jocurilor video - scene violente, manifestarea unor comportamente agresive - instigă la violenţă şi în viaţa reală. "Aceasta este o caracteristică dominantă în rândul criminalilor. Ei sunt fascinaţi de jocurile video violente cum ar fi World of Warcraft. Expunerea prelungită la acestea provoacă o desensibilizare faţă de actul criminal", afirmă Stéphane Bourgoin, autor al mai multor studii referitoare la criminali în serie. În dublul atentat norvegian, jocurile de acest tip au avut un rol important, principalul suspect fiind provocat să acţioneze.


La fel ca milioane de alţi europeni, Breivik nu e străin de acest hobby. De altfel, în manifestul său online, bărbatul enumeră câteva din jocurile sale preferate "într-un jurnal de bord dedicat pregătirii celor două atacuri". Bioshock 2, Fallout 3, World of Warcraft, Dragon Age şi Modern Warfare 2 sunt printre cele listate. Despre ultimul joc menţionat, criminalul norvegian a scris că "este probabil cea mai bună simulare militară, precum şi unul dintre cele mai bune jocuri ale anului". De asemenea, Anders Breivik preciza că jocul face parte din programul său de instruire. Despre jocuri ca Grand Theft Auto, bogate în conţinut sexual şi promotoare a violenţei, norvegianul nota că "promovează stilul de viaţă hip-hop".

Citeşte şi: Ce nume ar trebui să ne rămână în minte după tragedia din Norvegia

În orice caz, autorul atacurilor atentatelor din Norvegia preferă "Modern Warfare 2", joc despre care a scris în manifest "că face parte din instruirea sa". Conform sursei citate, norvegianul se descurcă excelent şi la WoW, unul dintre cele mai pupulare jocuri de rol din mediul virtual. Deşi a atins un nivel de joc foarte ridicat, care ar putea indica o practică regulată a acestuia, se pare că Breivik nu poate fi considerat un dependent de jocuri video. Abilitatea sa se datorează faptului că a jucat intens timp de un an WoW, pe când avea 25 de ani. De altfel, vechii lui colegii de joc au dezvăluit jurnaliştilor că în ultima vreme Breivik se conecta ocazional.

Citeşte şi: Anders Breivik, autorul atentatelor din Norvegia, fan Vlad Ţepeş: "A fost un cruciat şi erou al românilor. Moştenirea sa merită să fie studiată în şcoli"

Acuzatul le recomandă internauţilor în capitolul 3.26 a ghidului de acţiune să folosească jocurile video pe post de alibi, atunci când cei din anturajul lor îi suspectează de ceva anume. În capitolul intitulat "Evită suspiciunile familiei, vecinilor şi ale prietenilor tăi", Breivik a scris: "Spuneţi-le că aţi început să jucaţi World of Warcraft sau alt tip de joc online şi că veţi petrece mai multe luni exersând [...] Spuneţi-le că sunteţi complet dependent de joc [...] Veţi fi uimiţi că veţi putea face într-un mod discret ceea ce aveţi de gând, dând vina pe acest joc".

Citeşte şi: Întoarcerea criminalului blond


Pe de altă parte, există şi voci care nu validează această ipoteză, că jocurile video pot fi considerate o formă de antrenament a unei activităţi transpuse apoi din mediul virtual în viaţa reală. De exemplu, Oliver Mauco, un inginer în design grafic, crede că "un joc video nu poate fi comparat cu o pregătire militară". "Dacă acest lucru ar fi adevărat, aş fi astăzi campion de golf, după orele întregi pe care mi le-am petrecut jucând simulări ale acestui sport pe calculator", a declarat Mauco pentru Le Monde.

Citeşte şi: Anders Breivik asculta muzică în timpul masacrului: "Voi pune iPod-ul pe volum maxim, ca mijloc de a elimina teama". Melodia care "inspiră şi trezeşte furia din om"

Se pare că nu e prima oară când jocurile video sunt incriminate pentru faptele reprobabile săvârşite de jucătorii lor în societate. De exemplu, în 1999, un schimb de focuri într-un liceu din oraşul Colorado, provocat de un elev, a stârnit controverse în toată lumea cu privire la impactul jocurilor video asupra adolescenţilor. După acest incident, preşedintele american de la acea vreme, Bill Clinton, a dus acuzaţii jocurilor video şi a solicitat o anchetă în Congres pentru a măsura impactul acestora în rândul tinerilor. "Congresul American nu a reuşit să găsească o legătură directă între cauză şi efect", notează cotidianul francez.

 

 

Versiune mobil | completa