A MURIT CORNEL FUGARU

A murit Cornel Fugaru

"Nu-mi place să stau cu mâinile în sân şi să mă lamentez. Îmi place să trăiesc intens. Eu sunt un luptător, un Săgetător. Stau mereu cu arcul întins, dar de la o vreme nu mai văd înspre ce să trag. Vremurile astea te îmbătrânesc înainte de vreme". Asta spunea Cornel Fugaru, într-un interviu pentru Formula As.

Cornel Fugaru, într-un interviu despre muzica şi societatea românească: "Voga mea de altădată nu-mi ţine de foame spiritual"

La trei ani distanţă de la această mărturisire, artistul a încetat din viaţă în urma unui cancer aflat în metastază. A murit la Spitalul Elias din Bucureşti, la ora 13.50, "în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", potrivit unui comunicat al spitalului. A murit la zece luni distanţă de la dispariţia unui alt prieten bun de-al său, compozitorul Anton Şuteu, după cum remarca Horia Moculescu. "O coincidenţă ciudată", aminteşte acesta pentru gândul, vorbind despre prietenia care îl leagă, de peste 45 de ani, de "Bebe", aşa cum era alintat de apropiaţi Cornel Fugaru.

Artistul s-a stins la 70 de ani în spital, unde fusese internat în urmă cu o săptămână, dar familia şi-a dorit să păstreze discreţie. Astfel, nicio informaţie despre afecţiunea de care suferea Fugaru nu a fost făcută publică, iar vestea decesului a şocat lumea artistică.

Carmen Trandafir: Cornel Fugaru a fost unul dintre oamenii care mi-au marcat cariera

Adrian Enache: Refuz să cred că Bebe Fugaru nu mai este

Mihai Trăistariu: Cornel Fugaru a fost unul dintre puţinii compozitori care au făcut muzică adevărată în România

Toţi cei care l-au cunoscut pe Cornel Fugaru, au lucrat cu el ori i-au fost aproape, vorbesc despre artist la prezent. "Hâtru, vesel şi plin de poante", aşa este Bebe Fugaru pentru Horia Moculescu, Marius Ţeicu, Virgil Popescu ori Jolt kerestely. "O figură emblematică pentru muzica uşoară a anilor 60", spune Margareta Pâslaru, una dintre artistele cu care acesta a colaborat.

Margareta Pâslaru: Cornel Fugaru era o personalitate foarte pregnantă

"Un compozitor de o mare valoare a scenei româneşti", l-a descris Corina Chiriac, cu care Fugaru a colaborat la Festivalul de la Mamaia pentru piesa "Nu-i bine să fii singur".

O parte dintre ei ştiau de boala care-l măcina pe compozitor de câţiva ani, dar nimeni nu ştia cât de gravă era. "Am tot sperat să se facă bine. M-am rugat lui Dumezeu pentru asta", mărturiseşte Marius Ţeicu, în vreme ce Moculescu a vorbit cu Fugaru chiar înainte ca acesta să se interneze la Elias. "Nu a vrut să-mi spună cât de grav e. La cât a suferit în ultima săptămână, probabil că lui Dumnezeu I s-a făcut milă de el şi l-a luat", a spus acesta pentru gândul.

Moculescu: La cât a suferit în ultima săptămână, probabil că lui Dumnezeu i s-a făcut milă de el

Atât Ţeicu, cât şi Moculescu se ştiau cu Fugaru de ani de zile. Prietenia care-I lega era mai departe de scenă ori de juriile din care au făcut parte. Jucau bridge împreună, îşi spuneau toate lucrurile şi îi uneau momente personale - precum naşterea copiilor sau călători ori plimbări pe faleză. "Pot să scriu o carte despre Bebe", mărturiseşte Marius Ţeicu, care aminteşte de sfârşeala de care Fugaru se plângea în ultimele discuţii. "Spunea că se simte obosit şi începea să aibă dureri . Aşa a început totul, cu o mare sfârşeală".

Boala a evoluat repede, dar prietenii şi-l amintesc pe Bebe Fugaru aşa cum era el - cu chef de viaţă şi cu multe poante. "Nu puteai să stai cu el o clipă fără să râzi", spune pentru gândul Jolt Kerestely. Compozitorul vorbeşte despre momentul în care l-a cunoscut pe Fugaru - la debutul acestuia cu Sincron, în anii 60. "N-am cuvinte ca să-I regret absenţa", povesteşte acesta. "Îl ştiu de o viaţă, de câmd a apărut pe scenă, de la primele lui imprimări cu Sincron, formaţie al cărei lider a fost".

Marius Ţeicu, Cornel Fugaru, Jolt Kerestely şi Virgil Popescu la Galaţi. 15 iulie 2007. Arhiva personală Virgil Popescu

De Sincron se leagă primele amintiri cu Fugaru ale lui Virgil Popescu, un copil la acea vreme. "Pentru mine a fost un model", mărturiseşte acesta. "Îl imitam pe Cornel, dansam ca el şi îi cumpăram toate discurile, chiar compilaţiile -acolo unde vedeam o piesă interpretată de el. Mi-a marcat artistic adolescenţa şi nu gândeam vreodată că voi ajunge să-I strâng mâna ori să-I spun Bebe".

Patru compozitori în juriul dea Galaţi, 2007. Arhiva personală Virgil Popescu

"Ne întâlneam des", povesteşte pentru gândul Popescu, amintind de călătoria fantastică pe care a făcut-o în urmă cu patru ani, în 2007, la Galaţi, cu Fugaru, Ţeicu şi Kerestely în maşină. "S-a întâmplat să jurizăm toţi patru un festival de muzică uşoară pentru copii la Galaţi, Ceata lui Piţigoi. Am mers cu toţii cu maşina mea, iar drumul ala, plimbările pe faleză, poveştile pe care ni le-am spus au fost o încântare."

Imagine surprinsă pe faleza Dunării, în iulie 2007. Arhiva personală Virgil Popescu

"Bebe Fugaru era ambiţios şi tenace muzical", conchide Virgil Popescu care dezvăluie pentru gândul ce e cu porecla lui Fugaru. "I s-a spus Bebe pentru că era foarte drăguţ. Avea părul ondulat şi negru. Poate fi numit cu adevărat o vedetă a muzicii pop şi rock a anilor 60 - 70", mai spune acesta. "La concertele lui era nebunie, iar sora mea ştiu că a leşinat la o cântare a lui Fugaru la Craiova", aminteşte Virgil Popescu.

Vineri, 15 iulie, interpretul, compozitorul şi şeful de formaţii Cornel Fugaru va fi înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Trupul neînsufleţit al lui Cornel Fugaru va fi depus joi după-amiază la Muzeul Enescu din Bucureşti

UPDATE 14.52 "Astăzi, 13 iulie, la ora 13.50, a încetat din viaţă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, compozitorul Cornel Fugaru, în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Valentin Calu.


Compozitorul Cornel Fugaru a murit, miercuri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat din cauza unei maladii cronice grave, potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare.

Citeşte şi

Cornel Fugaru, la ultima apariţie televizată: "Îmi lipseşte tinereţea" - video

Cele mai cunoscute melodii interpretate de Cornel Fugaru - video

Cornel Fugaru era internat de joia trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti.

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi este un cunoscut compozitor de muzică uşoară, cântăreţ şi instrumentist. Totodată, a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac.

Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme - "Opt minute de vis" (1966), regia Mihai Constantinescu; "Opt exerciţii de 625 de linii" (1967), film TV; "Împuşcături pe portativ" (1967), regia Cezar Grigoriu - şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum "Brezaia", "Cici", Cei 4 M", "Oacă şi Boacă" etc.

A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum "Ducea rufele la râu", "Pe lângă plopii fără soţ", "Alunelul", "Jocul fetelor", "Sârba muntenească", "Hăulita de la Gorj". Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără "Dau viaţa mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri", Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Fugaru. De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995) etc. (Elvira Gheorghita, Madalina Cerban, elvira@mediafax.ro, madalina.cerban@mediafax.ro)

 

 

Versiune mobil | completa