Parkour sau cum să sari pe clădiri, bănci ori copaci

ANTRENAMENT. Clădirilefoto: Cristi Vatavu părăsite sunt cele mai bune locuri pentru a exersa Parkour (foto: Cristi Vatavu)

Îi găseşti peste tot pe unde sunt locuri oarecum retrase, clădiri părăsite ori tot felul de obstacole, băncuţe ori copaci. Nu îi vei prinde niciodată din urmă căci pentru asta se antrenează. Să fugă, să sară şi să treacă peste orice obstacol. Ei sunt "traceur"-i. Sunt tineri care vor să evadeze din cotidian şi vor să se simtă liberi. Iar ceea ce fac ei se numeşte Parkour şi este noul sport preferat al tinerilor din România şi implicit al hunedorenilor.


"Te face să te simţi liber" 


Potriivit unei definiţii date de cunoscătorii acestui sport, Parkour este o disciplină care te ajută să treci peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient şi mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B folosind doar mijloacele propriului corp. Cei care fac Parkour se numesc "traceur"-i. Antrenamentul lor include elemente din spaţiul cotidian - artificial sau natural - cum ar fi balustrade, copaci, clădiri.
Adolescenţii hunedoreni au aflat de Parkour de pe internet ori de la amici de prin alte părţi ale ţării. S-au interesat ce e cu acest sport şi au început să-l practice. Şi uite aşa,

 
Parkour a devenit sportul preferat al multor tineri."E distractiv să faci asta. Te simţi liber. Nu îngrădit de reguli. E un sport nemaipomenit", e de părere Robi Buzatu, zis Ariciul. Tânărul este elev în clasa a IX-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Sigismund Toduţă" din Deva, la profilul Muzică. Adoră să cânte la saxofon, iar în timpul liber face Parkour. A auzit de acest sport de la un amic şi de vreo câteva săptămâni se tot antrenează.


Sărituri, rostogoliri, alergăriAriciul şi vreo câţiva amici de-ai săi exersează de câte ori au ocazia. Sar peste tot: bănci, balustrade, clădiri părăsite ori chiar locuite.
"E ceva nou şi foarte interesant. Am mai căutat pe net amănunte despre sportul ăsta şi vreau să îl deprind cât mai bine", spune Alex Haraga, unul dintre prietenii Ariciului, care are tot 15 ani şi e elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic "Transilvania" Deva.
Adolescenţii sunt conştienţi că ceea ce fac e periculos şi s-a întâmplat să se lovească de vreo câteva ori. Dar asta e pentru că nu au încă experienţa necesară spun ei. "Vrem să ne strângem mai mulţi şi să facem o gaşcă. Să exersăm împreună. Aşa, avem de învăţat unul de la celălalt", spune Ariciul. Înainte de a se apuca de o "partidă" de Parkour tinerii ştiu că este nevoie de încălzire, măcar câteva minute. Abia apoi se pun pe treabă. Tot soiul de sărituri, rostogoliri, alergări  prin locuri dintre cele mai ciudate. Singura problemă o au cu locatarii din zonele pe unde tinerii fac Parkour. Dar până acum nu s-au lăsat prinşi. Mai ales că asta e şi menirea sportului - să scape, să evadeze.


"Parkour este un sport nou şi interesant care te învaţă să faci mişcare altfel decât la şcoală. Deşi sunt mişcări pe care încă nu le pot face, mă antrenez zi de zi şi o să le reuşesc şi pe acelea"
Ariciul, jucător de Parkour     


Tehnici de bază în Parkour

*Franchissement / Underbar: saltul printr-un spaţiu îngust cu picioarele în faţă şi ajutat de m‚ini pentru stabilitate.
*Lach»: Lacher înseamna literal "a da drumul". C‚nd at‚rni de un obstacol şi cazi ca să te prinzi de altul.
*Saut de Chat / Saltul pisicii / Kong: te lansezi, pui m‚inile pe obstacol, aduci picioarele la piept după care împingi şi cu m‚inile - în acest moment picioarele sunt încadrate de m‚ini şi trec printre ele pentru o aterizare pe cealaltă parte a obstacolului.
*Passe Muraille / Wall Climb: trecerea peste ziduri înalte sau obstacole similare.
*Roulade / Rostogolire: rostogolirea diagonal pe spate folosită pentru transferul de inerţie/energie din salturi.
*Saut de Bras / Săritura cu braţe / Cat Leap: aterizarea pe un obstacol în at‚rnat/ghemuit, m‚inile apucă marginea şi astfel susţin întreg corpul.
*Saut de D»tente / Săritura în lungime: saltul dintr-un loc în altul peste o distanţă/lacună.
*Saut de Fond / Săritura de fond: un salt undeva jos urmat de obicei de o rostogolire.
*Saut de Pr»cision / Săritura de precizie: un salt de pe un obiect pe un altul îngust/mic.
*Tic Tac: împingi cu un picior pe un obstacol, de obicei un zid, pentru a putea trece peste alt obstacol.
 

 

Versiune mobil | completa