Hobby-ul la rang de colecţie, într-o expoziţie la Deva

COLECŢIE. Obiecte din orice domeniu de colecţie au putut fi achiziţionate de la Târgul de Primăvară al Colecţionarilor de la Deva

Peste 100 de colecţionari din toată ţara, dar şi din străinătate au expus la Deva obiecte de colecţie, pentru vânzare ori schimb. Nimeni nu a plecat acasă fără cel puţin un obiect nou în colecţie
Vederi, timbre, insigne, medalii, monede, cartele telefonice, ba chiar şi cutii de chibrituri au fost expuse timp de o zi, în holul Casei de Cultură "Drăgan Muntean" din Deva, la Târgul de Primăvară al Colecţionarilor.
Multe dintre obiectele expuse sunt dubluri, pe care le are fiecare colecţionar şi le foloseşte pentru schimb, ori le vinde. La târg au venit persoane din mai multe judeţe ale ţării, ca Arad, Cluj, Vâlcea, Mureş, Timişoara. De asemenea, a fost prezent la Deva şi un colecţionar din Ungaria.
Vederile vechi la mare căutare  


Hunedoreanul Lucian Bornemisa participă de ani buni la târgurile colecţionarilor organizate la Deva. El colecţionează insigne, cutii de chibrituri, etichete de cutii de chibrituri, dar are şi o impresionantă colecţie de vederi vechi şi noi, dintre care câteva sute de bucăţi reprezintă imagini din oraşul de la poalele Cetăţii. El  a început să colecţioneze vederi în urmă cu 42 de ani.
"Până în anii '70 erau foarte căutate vederile cu imagini din diferite ţări străine. Era senzaţional să ai vederi din Tahiti ori din Vietnam. Dar acum s-au schimbat lucrurile. Se caută vederile foarte vechi", spune Lucian Bornemisa. Hunedoreanul are în colecţie vederi din diferite ţări, dar cel mai mult ţine la cele cu imagini din judeţul Hunedoara, mai ales la cele cu o vechime apreciabilă.


De acum 100 de ani


Bornemisa a strâns, în cei peste 40 de ani de când colecţionează, peste 25.000 de vederi. Cea mai veche carte poştală din colecţia sa este una cu imagini din Orăştie, care datează din 1897. Municipiul Deva se află reprezentat în imagini, în peste 1.000 de vederi din colecţia bărbatului. Dintre acestea în peste 600 regăseşti Deva dintre anii 1898 şi 1945. Multe sunt corespondenţe interne, între rude ori prieteni, originari din oraşul Cetăţii. De asemenea, pe majoritatea sunt cuvinte scrise în limba maghiară şi prea puţine în română. Un lucru care se observă uşor este faptul că pe vremuri, pe spatele vederii era scris numai destinatarul, iar ceea ce omul dorea să comunice se afla notat pe partea din faţă, lângă imaginea care era reprezentată pe cartea poştală.


Nu contează preţul


Preţul de achiziţionare al vederilor diferă în funcţie de numărul seriilor în care au fost scoase pe piaţă dar şi în funcţie de vechime. Acestea pot costa între doi şi 40 de euro. La târguri însă cei mai mulţi colecţionari vor să facă schimburi, pentru că de fapt acesta este scopul fiecăruia: să îşi completeze colecţia cu obiectele care îi lipsesc.
"Cel mai important este schimbul iar preţul nu contează când ai în faţă obiectul pe care îl doreşti atât de mult în colecţia ta", mai spune Lucian Bornemisa.
Visul hunedoreanului este să reuşească să scoată un album cu vederi reprezentând imagini din Deva veche, până în anul 1945. Asta însă îl costă destul de mult şi nu are încă banii necesari.


Colecţionar maghiar la târg


Singurul colecţionar din afara graniţelor ţării care a participat la Târgul de Primăvară al Colecţionarilor de la Deva a fost Lajos Gergely (foto), din Szeged, Ungaria. El a adus multe bancnote, monede şi cartele telefonice. A adus la Deva şi unul dintre cele mai importante obiecte achiziţionate în acest an, moneda de 50.000 de forinţi, scoasă în ediţie limitată. "Pentru mine este important să îmi completez colecţiile, dar şi să constat că alţi colecţionari găsesc la mine obiectele care îi interesează", spune Lajos Gergely.

---------------------

Cifră:
71

de mese au fost pline cu obiecte de colecţie la târgul organizat la Deva


----------------------

Declaraţie:
"La astfel de târguri se fac şi achiziţii de obiecte, dar mai ales se leagă prietenii şi colaborări între colecţionari, care sunt benefice pentru alte schimburi, pe viitor"
Lajos Gergely, colecţionar din Ungaria
 

 

Versiune mobil | completa