Windows Phone 7 a ajuns în România. Află-i plusurile şi minusurile

Windows Phone 7 a ajuns în România. Află-i plusurile şi minusurile

Noul sistem de operare Microsoft destinat telefoanelor mobile inteligente, Windows Phone 7, a fost lansat astăzi în România, la doar o zi după ce Steve Ballmer a făcut anunţul la nivel global.

Windows Phone 7 pleacă de la zero

Cu Windows Phone 7, Microsoft a pornit practic de la zero lupta pe o piaţă în care Symbian-ul (40,1 %) este scufundat încet şi sigur de Android (16,3%), iOS-ul creşte şi el frumos (14,7 %), iar BlackBerry deţine o cotă de 17,9%. Gigantul din Redmond deţinea aproximativ 6,8% cu vechile versiuni de Windows Mobile.

Cum telefoanele cu Windows Mobile nu suportă upgrade la noul Windows Phone 7 (din cauza specificaţiilor cerute de Microsoft), este clar că pentru Microsoft începe o nouă eră. Chiar în timpul conferinţei oficialii companiei au afirmat acest lucru, cu un optimism remarcabil: "plecăm de la zero, deci mai rău nu are cum să fie".

Interfaţă bazată pe hub-uri

Ceea ce va face sau nu din Windows Phone 7 un succes este funcţionalitatea lui per ansamblu. Microsoft ne propune o interfaţă bazată pe hub-uri de navigare, unde fiecare hub înglobează diverse aplicaţii grupate pe categorii: multimedia (Music + Videos Hub, Pictures Hub), socializare (People Hub), Office şi e-mail etc.

Homescreen-ul se desfăşoară pe verticală şi are la bază hub-urile menţionate, reprezentate prin nişte căsuţe dreptunghiulare de dimensiuni destul de mari. Conţinutul din căsuţă se actualizează în timp real. Utilizatorii au posibilitatea să-şi personalizeze meniul cu noi widget-uri. De asemenea, producătorii pot extinde meniul cu diverse implementări (aplicaţii, shortcut-uri).

De reţinut că, spre deosebire de alte OS-uri, WP7 nu permite modificarea interfeţei de către producători, aşa cum se întâmplă la Android spre exemplu. Baza rămâne, cel mult pot adăuga widget-uri şi hub-uri.

În afara acestui meniu, Microsoft a mai adăugat un ecran virtual care conţine toate aplicaţiile instalate. Pentru a-l accesa, este suficient să apeşi săgeata sugestivă din colţul din dreapta-sus al ecranului.

Pe segmentul multimedia, interfaţa este împrumutată de la player-ul Zune.


Citeşte mai multe pe www.go4it.ro

 
Tag-uri:
windows
,phone
,telefon

 

Versiune mobil | completa