Vene "crescute" în laborator

Vene "cresscute" în laborator

Cercetătorii au reuşit să "crească" vene artificiale în laborator, acestea putând fi folosite la bypass-uri coronariene sau la dializă. Astfel, nu mai este nevoie ca venele să fie recoltate de la pacient.

Pentru conceperea de vene artificiale, se recoltează celule din muşchii netezi ai unui cadavru uman, iar apoi acestea sunt grefate pe tuburi formate din acid poliglicolic, acelaşi material din care sunt făcute copcile dizolvabile.

În 8-10 săptămâni, tuburile se degradează, iar în urma lor rămâne o "grefă vasculară complet formată", anunţă cercetătorii de la Duke University, East Carolina University şi Yale University.

Venele artificiale au fost testate deja pe babuini şi câini, nefiind respinse de corpurile acestora şi funcţionând fără probleme pentru 6 luni, anunţă studiul publicat în Science Translational Medicine.

Aceste vene pot fi stocate în soluţie salină până la un an, cercetătorii sugerând că, în viitorul apropiat, doctorii vor putea avea în stoc "vene" ce vor putea fi folosite în operaţii.

"Aceste vene pot fi create din timp pentru a fi disponibile atunci când sunt necesare", se explică în studiul din Science Translational Medicine.

În scurt timp urmează să aibă loc studii clinice pe oameni, anunţă Humacyte, o companie din Carolina de Nord ce are ca domeniu de activitate medicina regenerativă şi care a finanţat acest studiu.

Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 
Tag-uri:
vene
,medicina
,special

 

Versiune mobil | completa