Universul nemărgit, văzut prin telescoape

Universul nemărgit, văzut prin telescoape

Tot ceea ce cunoastem azi despre Univers am putut afla datorita telescoapelor. Dupa 4 secole de perfectionari, instrumentele astronomice moderne sunt capabile de performante aproape de neinchipuit, iar progresele continua.

In 1609, Galileo Galilei construia primul telescop. Iar de atunci, omenirea tot construieste astfel de instrumente optice - mai mari, mai puternice, mai uimitoare. Hubble, telescopul trimis in spatiu inca din anul 1990, a furnizat mii de imagini uluitoare, care au extins granitele cunoasterii noastre despre Cosmosul din jur.

In 1991, a inceput - si continua si in prezent - cel mai spectaculos proiect de acest gen: varful unui munte din desertul Atacama, Chile, a fost retezat, literalmente, pentru a instala acolo cel mai avansat complex de telescoape din lume, VLT (Very Large Telescope - numele spune mult despre puterea acestui ansamblu de instrumente). Numai pentru construirea oglinzilor enorme, cu diametrul de peste 8 metri, a fost nevoie de 7 ani de truda. Citeşte mai multe pe www.descopera.ro.

 

 

Versiune mobil | completa