Top 10 al celor mai izolate locuri de pe Pământ

Top 10 al celor mai izolate locuri de pe Pământ

Intr-o era in care tehnologia permite strabaterea continentelor in decursul a doar cateva ore, in care ti-ai imagina ca nu mai exista loc pe care omul sa nu il poata atinge oricand doreste, exista, ei bine, locuri in care este extrem de dificil sa poti ajunge. Unele dintre ele se afla, asa cum ar fi spus stravechii marinari, la capatul Pamantului, in timp ce altele se gasesc in locuri in care simpla intentie de a ajunge este sinonima cu aventura extrema. Iata, mai jos, o lista aleatorie a unor astfel de destinatii extreme. Cat despre dificultatea de a ajunge acolo si despre riscurile pe care le implica o astfeld e calatorie, va vom lasam pe voi sa judecati...

10. Insula Pastelui, Chile

Situata la circa 4.000 de kilometri de costa chiliana, Insula Pastelui, sau Rapa Nui, a devenit faimoasa de-a lungul timpului pentru statuile misterioase care au fost ridicate prin mijloace necunoscute pe tarmul ei. Insula este relativ mica, nu masoara mai mult de 140 kilometri patrati, si este complet lipsita de copaci. Doar 4.000 de oameni mai traiesc pe Insula Pastelui, iar micul aeroport existent aici (considerat cel mai izolat aeroport al lumii) ii poate transporta in cateva ore pana in Santiago de Chile. Trebuie spus ca, in urma cu mai putin de un secol, o calatorie de pe continentul sud-american si pana la Rapa Nui dura cateva saptamani bune. Probabil ca astfel au ajuns si primii locuitori ai insulei, in jurul anului 1.500 d.Hr., cei carora li se atribuie ridicarea uriaselor statui Moai.

9. La Rinconada, Peru
Putine localitati din lume pot spune ca sunt mai inaccesibile decat aceasta mica asezare miniera peruana. De altfel, trebuie mentionat ca La Rinconada este orasul situat la cea mai mare altitudine din lume, 5.200 metri deasupra nivelui marii, record omologat de catre reprezentantii Cartii Recordurilor. Oraselul este situat pe un ghetar permanent si poate fi atins doar cu o masina rezistenta de teren, pe un traseu care ar face sa renunte multi specialisti in arta sofatului. Chiar si asa, un drum cu o masina dureaza cateva zile de la cea mai apropiata asezare, iar daca la acesta adaugam si raul de inaltime si saracia cumplita in care se zbat cei mai multi dintre localnici, ne putem crea o imagine destul de elocventa asupra acestui oras. Chiar si asa, se spune ca La Rinconada are in jur de 30.000 de locuitori, motivul pentru care acestia au ales sa locuiasca aici fiind mina de aur situata sub ghetar. Multi dintre cei care lucreaza in mine nici macar nu sunt platiti, ei preferand sa semneze contracte prin care li se permite sa pastreze o mica parte din aurul scos la suprafata.

8. Statia McMurdo, Antarctica
Este ceea ce s-ar putea numi, de-a dreptul, o asezare de la capatul lumii, si asta pentru ca nu exista o alta localitate la care sa se ajunge mai dificil decat statia de cercetare McMurdo din Antarctica. Casa a 1.200 de oameni de stiinta si muncitori, McMurdo a devenit un veritabil orasel odata cu ridicarea unui mic aeroport si dotarea statiei cu 3 avioane. Daca pe vremuri o calatorie cu vaporul pana in acest loc putea dura luni sau chiar ani, astazi facilitatile de care dispune statia in cauza au redus substantial durata unei calatorii. Mai mult, savantii prezenti aici se bucura de toate conditiile unei statiuni de lux, aceasta incluzand sala de fitness, televiziune prin cablu si chiar un teren de golf si unul de frisbee.

7. Peninsula Cape York, Australia
Cunoscuta pentru densitatea extrem de redusa a populatiei si pentru pastrarea intacta a multora dintre frumusetile sale naturale, Australia este, trebuie sa recunoastem, un continent in care transportul de persoane sau de marfuri este unul mai mult decat dificil. Poate de aceea, astazi, exista inca asezari care ar trimite cu gandul, mai degraba, la epoca de piatra decat la secolul XXI. Una dintre acestea este si peninsula Cape York, din nordul Australiei, unul dintre cele mai primitive si mai nedezvoltate locuri de pe Terra. Populatia de aproximativ 18.000 de oameni este formata, aproape complet, din aborigeni, singurul mod in care se poate ajunge la acestia fiind un veritabil safari cu o masina foarte rezistenta de teren sau cu elicopterul. Chiar si asa, automobilele 4X4 pot intampina dificultati din cauza terenului foarte accidentat, nu putine fiind cele care au facut cale intoarsa. In plus, drumul catre Cape Yok este inchis, pe durata sezonului ploios, din cauza inundatiilor masive si a viiturilor care se formeaza brusc.

6. Ittoqqortoormiit, Groenlanda
Cu o suprafata de 2,166,086 km2, Groenlanda este, fara indoiala, cea mai mare insula a lumii. In acelasi timp, cu o populatie ce nu depaseste 57.000 de locuitori, mare parte inuiti, se poate spuna ca insula cu statut autonom din regatul Danemarcei este aproape parasita. Iar dintre putinele asezari existente in acest colt de lume, Ittoqqortoormiit este cea mai izolata dintre toate. Ittoqqortoormiit este o localitate in care pescuitul si, ocazional, vanatoarea balenelor, focilor si a ursilor polari reprezinta ocupatiile principale ale celor aproximativ 500 de persoane care locuiesc aici. Trebuie spus si ca asezarea face parte dintr-un district ce acopera o suprafata relativ egala cu cea a Angliei, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor are la dispozitie circa 150 de kilometri patrati de teren. Exista si un mic aeroport la 50 de kilometri distanta de Ittoqqortoormiit, dar zborurile sunt foarte rare, iar o calatorie cu vaporul nu poate fi efectuata decat in cele aproximativ 3 luni pe an in care apele oceanului nu sunt inghetate complet. Astfel, se poate spune, pe drept, ca populatia din Ittoqqortoormiit este izolata aproape total de restul lumii.


Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 
Tag-uri:
special
,top
,izolat

 

Versiune mobil | completa