Templeton merge până la capăt pentru banii de la Romgaz

Templeton merge până la capăt pentru banii de la Romgaz

Fondul Proprietatea (FP), administrat de compania britanică Franklin Templeton, a convocat pe 17 ianuarie o adunare generală a acţionarilor Romgaz, companie unde deţine 15% din capital, pentru a-i revoca pe administratorii producătorului de gaze care au votat în favoarea donaţiei de 400 mil. lei (94 mil. euro) către bugetul de stat şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora individual.

Miza este de 60 mil. lei (circa 14 mil. euro), bani pe care Fondul Proprietatea îi pierde din cauză că statul a ales să scoată banii din companie prin distribuirea de dividende.

Producătorul de gaze Romgaz, controlat în proporţie de 85% de Ministerul Economiei, este una dintre cele mai valoroase companii din portofoliul statului, cu afaceri de peste 3,1 mld. lei şi cu un profit net de 572 mil. lei în 2009, astfel că a fost trecut de Guvern pe lista companiilor, alături de Loteria Română şi Electrica, care trebuie să facă donaţii din profiturile anilor precedenţi către bugetul de stat.

În cazul Romgaz şi Electrica, donaţia a fost fixată la valoarea de 400 mil. lei, în timp ce Loteria Română trebuie să doneze 74 mil. lei. Sumele de bani rezultate din aceste donaţii au menirea de a reduce deficitul bugetar. Pentru 2010, România a convenit cu Comisia Europeană un nivel al deficitului bugetar de 6,1% din PIB.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

 
Tag-uri:
romgaz
,templeton
,bani

 

Versiune mobil | completa