Ritualuri religioase prezentate ca show

Ritualuri religioase prezentate ca show

Se spune ca, la ora actuala, in lume, alaturi de atei, in numar de un miliard, exista 5 miliarde de persoane credincioase. Unii cred in Iisus Hristos, altii in Allah sau in Buddha, dar exista si cei care se inchina la spirite ale naturii, animale sau chiar … Maradona! Iata o selectie de ritualuri si festivitati bizare, surprinse de ochiul aparatului de fotografiat.

1. O fi ocazia cu care a fost facuta, sau efectul fotografiei cu expunere lunga, ceea ce face acest instantaneu al Vesak Day - festivitatea cea mai importanta a Budismului, care celebreaza nasterea si disparitia lui Buddha - atat de sugestiv. Dungile luminoase sunt date de flacara lumanarilor purtate in procesiune de credinciosi: pe parcursul acestei festivitati, care are loc intr-o zi cu luna plina din luna mai, ei duc la temple ofrande: lumanari, mancare si flori (in imagine este surprinsa festivitatea in provincia Nakhon Pathom, in apropiere de Bangkok, Thailanda). Apoi arunca apa pe umerii statuii lui Buddha-copil, rugandu-se pentru purificarea umanitatii de aviditate, ignoranta si ura.

2. Intreruperea ciclului reincarnarilor si fuziunea propriului suflet cu constiinta cosmica: pentru a atinge cat mai rapid aceste obiective aflate la baza hinduismului, asa-numitii "sadhu" (oameni ai binelului, oameni-sfinti, in sanscrita) renunta la orice bunuri materiale si pornesc la drum prin India si Nepal, traind din ofrandele primite de la credinciosi. Pentru a atinge comuniunea totala cu divinitatea, ei se abtin de la consumul de la alcool si carne, renunta la sex si practica anumite gesturi extreme: unii pot tine un membru ridicat si nemiscat ani in sir, pana cand li se atrofiaza, altii, precum membrii sectei Naga Baba, isi desensibilizeaza penisul folosindu-l pentru a cara bolovani.

3. De obicei, simbolizeaza o natiune, o echipa, un grup de apartenenta. In Tibet insa, steagurile vehiculeaza mesaje universale de pace, compasiune, forta interioara si speranta. Aceste "steaguri de rugaciune", inscriptionate cu mantre, sunt inaltate in aer liber, in fata templelor si locurilor sacre, pe acoperisuri, pe poduri si in varful muntilor. Culoarea fiecaruia corespunde unui element, galben pentru pamant, verde pentru apa, rosu pentru foc, alb pentru nori, albastru pentru aer si cer.

4. Mai multe ore petrecute "la machiaj", un strat gros de ceara intins pe piele, costume grele croite din nuci de cocos colorate si "constructii" voluminoase de acoperit capul, a caror inaltime poate ajunge chiar si la 6-7 metri; nu sunt putine "torturile" la care se supun "performerii" Theyyam-ului, un dans ritualic caracteristic statului indian Kerala. Dar la finalul laborioaselor lor pregatiri, eforturile le sunt recompensate: pe parcursul dansului, artistii intra intr-o comuniune profunda cu divinitatea (fenomen care variaza in functie de modalitatile si de regiunea in care se desfasoara ritualul), pana cand se identifica total cu aceasta. Dupa care, pana si o simpla atingere a dansatorilor este considerata miraculoasa.


Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 
Tag-uri:
religie
,ritual
,spectacol

 

Versiune mobil | completa